Header Baby - newborn baby

Mageproblemer (Remove?)

En nyfødts mage er ikke større enn en stor drue, men allerede etter fire uker er den like stor som en tomat. Tarmene er heller ikke fullt utviklet ved fødselen, og dette er helt normalt. Det er ikke uvanlig at babyen får litt knurring og magesmerter i begynnelsen. Tarmene må venne seg til den første maten (morsmelk eller morsmelkerstatning) som passerer. Når den lille begynner å smake på litt mer vanlig mat, er det heller ikke uvanlig at barnet blir litt forstoppet. Så de aller fleste mageproblemer som oppstår i løpet av spedbarnsåret, er helt normale og utgjør dermed en naturlig del av utviklingen. Så hvordan vet du når ditt barn får magesmerter?

Magproblem - bebis - Semper Barnmat

Tegn på magesmerter

  • Babyen strekker kroppen bakover eller trekker bena opp mot magen. Noen ganger blir babyen også rød i ansiktet.
  • Babyen har anspent mage og promper mye.
  • Babyen sutrer eller gråter mer enn vanlig.

Gråt er ikke alltid vondt i mange

Gråt er et vanlig tegn på at babyen har vondt i magen, men gråt kan bety flere ting. Hvordan vet du om gråten skyldes magesmerter? Vanlige årsaker til gråt er:

  • Trøtthet
  • Sulten
  • Bløt bleie
  • Barnet ble redd
  • Barnet ønsker nærhet

Hvis du har testet alt det ovennevnte og babyen fremdeles ikke har sluttet å gråte, kan det være at babyens lille mage spøker. Et barn som har vondt i magen fortsetter vanligvis å gråte selv når foreldrene har prøvd alt. Når en baby gråter mye, er det viktig å kontakte helsestasjonen eller ringe helseinformasjonstjenesten for råd og støtte.

Hvilke problemer kan babyen ha med magen?

Det at babyen får vondt i magen kan derfor skyldes mange forskjellige ting. Babyer kan få vondt i magen når tarmene ikke er fullt utviklet i begynnelsen. Det kan også være fordi babyen svelger for mye luft når den spiser. I noen tilfeller kan det også være en reaksjon på melk eller at babyen ikke føler seg trygg. Her kan du lese mer om forskjellige ting som kan gjøre det i magen til den lille babyen.

Diaré
Løs, gul, hard eller vannaktig avføring. Som foreldre til små barn dreier mye av livet seg om avføring. Noen ganger lider de små av diaré, som kan skyldes mange forskjellige ting.
Les mer om diaré her

Forstoppelse
Hvis barnet bæsjer mindre enn tre ganger i uken, og avføringen er hard og treg, teller det som forstoppelse.
Les mer om forstoppelse her

Promp
En vanlig årsak til promp hos babyer er at tarmen ikke er helt moden. Oppblåsthet kan også være forårsaket av at babyen svelger for mye luft når den spiser.
Les mer om gasser her

Kolikk
At babyen skal lide av kolikk er vanskelig for både baby og foreldre, men hvordan vet du at det bare er kolikk? Hvis barnet er sunt, men likevel skriker i flere timer i strekk uten noen åpenbar grunn, er sannsynligheten stor for at det er kolikk.
Les mer om kolikk her

Oppkast
Små babyer har små mager som selvfølgelig ikke rommer så mye. I tillegg er magesekken ikke fullt utviklet ved fødselen, noe som kan føre til små oppkast.
Les mer om oppkast her

5 tips for magesmerter

Massage

Magesmassasje er verdt å prøve når babyer har vondt i magen. Massasjen hjelper gasser å komme ut, og babyen kan få mindre magesmerter.

Rap etter maten

Noen barn føler seg bedre hvis de får rapt etter et måltid. Det kan fjerne gass og spenning i magen. Test om det passer deg!

Pys!

Hvis babyens mage er veldig anspent, kan du prøve pysventil som er tilgjengelig på apotek. Det gjør at gassene kommer lettere ut og reduserer dermed spenningen i den lille magen. Husk at det er viktig for barnet å lære å prompe alene, så ikke bruk pysventilen for ofte.

Skap ro

Rot og stress rundt kan påvirke babyen som kan reagere med gråt. Prøv derfor å gå bort i et rolig miljø for å skape ro.

Pause

Å ta vare på en trist baby kan være vanskelig. Våg å be om hjelp og lindring, selv om det bare er kort tid. Hele familien føler seg bedre hvis foreldrene får en pause fra tid til annen for å hvile og samle krefter. I tillegg føler babyen seg bra med å ha uthvilte foreldre.

Kilder: 1177, http://www.rikshandboken-bhv.se

Probiotika - bakteriekultur

Visste du at en voksen har opptil en kilo bakterier i kroppen? Disse bakteriene er ekstremt nyttige, de hjelper oss å føle oss bra og bygge et balansert immunforsvar. Det pågår mye forskning om tarmfloraen som viser at bakteriene våre betyr mer for helsen vår enn tidligere antatt. Visste du for eksempel at en ubalansert tarmflora kan knyttes til alt fra kolikk og forstoppelse til fedme?

Hos små barn blir tarmfloraen fullt utviklet, og ligner en voksen, bare rundt tre år. Magen til babyen din kan derfor være litt følsom, og det er ikke rart at magen blir opprørt av og til. Hvis babyens tarmflora blir ubalansert, for eksempel ved en penicillin, kan den lille magen trenge ekstra pleie og hjelp til å gjenopprette balansen. Probiotika er en type bakterier som har en positiv effekt på tarmen. Sjekk gjerne med helsestasjonen hvilke probiotika du kan gi.

Dette sier forskning på probiotika

Hvordan fungerer probiotika egentlig? Alle som googler probiotika kan finne veldig mange forskjellige svar på det spørsmålet. Vi ba mikrobiologen Lotta Johansson ved BioGaia om å svare på vanlige tanker om probiotika.

Hva er forskjellen mellom probiotika og prebiotika?

Det kan sies at probiotika og prebiotika jobber sammen for å skape en balansert tarmflora. Probiotika er definert av Verdens helseorganisasjon (WHO) som levende mikroorganismer som, når de inntas i tilstrekkelige mengder, har positive helseeffekter. Prebiotika er kort og søt mat for gunstige bakterier. Prebiotika finnes i mye av maten vi spiser, som løk, bananer og asparges. Det vi spiser spiller dermed en viktig rolle i at de gunstige bakteriene kan være til fordel for kroppen vår!

Fungerer probiotika virkelig?

Dessverre er det ikke mulig å svare ja eller nei på det spørsmålet. Det er mange forskjellige typer bakteriestammer. Alle stammer har forskjellige egenskaper og kan dermed gi forskjellige effekter. Babyens unike tarmflora påvirker også fordelene med probiotika. Det er mye mer forskning som skal gjøres, men vi vet at noen bakteriestammer har positive effekter på helsen.

Dette føles som en jungel. Hvordan vet jeg hvilket probiotisk middel som passer for babyen min?

Det er helt forståelig at det føles vanskelig. Få gjerne hjelp fra helsestasjonen hvis du føler deg usikker.

Kan det være farlig å gi barnet mitt probiotika?

Snakk alltid med legen din eller helsestasjon før du gir probiotika til babyen din. For de aller fleste barn er tilskudd med probiotika helt trygt, og det verste som kan skje er at probiotika ikke har noen effekt.

Kilder: Livsmedelsverket, Semper, Lotta Johansson hos BioGaia.