Barngröt från Semper Barnmat

Introdusere gluten

Gluten er noe som bør introduseres sakte, og helst mens barnet fortsatt ammes. Her kan du lære mer om hvordan du introdusere gluten på en god måte. Gluten er et protein som finnes i våre vanligste kornslag som hvete, bygg og rug. ( Havre inneholder ikke gluten, men siden forskjellige kornslag ofte behandles på samme mølle kan det f.eks. være hvetestøv i havregryn).

Hva er gluten? 

Gluten er en kjede av proteiner som finnes i visse korn som hvete, bygg og rug. Glutenallergi og glutenintoleranse er et område som er mye undersøkt, og så langt har vi ikke hele bildet.

Begynne å gi gluten

Det er anbefalt å gi barnet ditt små mengder gluten mens det fortsatt ammes, siden det er mye som tyder på at det kan redusere risikoen for å utvikle glutenintoleranse. Senest ved 6 måneders alderen og aller tidligst ved 4 måneder, bør du begynne å gi barnet litt mat med gluten i.
Hvordan starte? For eksempel kan barnet i starten få små smaksopplevelser med gluten et par ganger i uken. Ikke mye, men et par brødsmuler eller en liten skje grøt. Gradvis økes mengden langsomt. Det er spesielt viktig å begynne langsomt med gluten hvis du av en eller annen grunn ikke ammer.
 
Glutenintoleranse er ikke så vanlig hos spedbarn, men har du spørsmål om mat og kosthold, kontakt helsesøster.

Begynn å gi gluten - gjerne i form av grøt

Begynn med å la barnet få små mengder gluten noen ganger i uken. Ikke mye, en liten bit hvitt brød eller en liten skje grøt. Du kan sakte øke mengden mat med gluten. Barnegrøten vår inneholder en liten mengde gluten og er god å starte med når du vil introdusere gluten. Når babyen etter hvert begynner å spise «vanlig» mat, kan du variere med korn som inneholder gluten og korn som ikke har det.

Glutenfrie kornsorter:
  • mais
  • ris
  • hirse
  • bokhvete
  • quinoa
Korn som inneholder gluten:
  • rug
  • bygg
  • hvete
Mamma pussar på sitt barn

Hva er glutenintoleranse?

Glutenintoleranse - eller cøliaki som det også kalles - betyr at du ikke tåler proteinene som finnes i hvete, rug og bygg. Tarmen blir skadet når du inntar gluten, noe som kan føre til underernæring. Hvis barnet ditt får påvist cøliaki, er et glutenfritt kosthold det eneste som hjelper. I Sverige har omtrent halvparten av befolkningen den genetiske disposisjonen som kreves for å utvikle glutenintoleranse. Det er imidlertid langt fra alle som blir glutenintolerante. I dag har omtrent to prosent av svenskene sykdommen. Fordi glutenintoleranse er arvelig, har du som har cøliaki i familien større risiko for å få sykdommen. Undersøkelser om glutenintroduksjon har hovedsakelig blitt utført på barn med en predisposisjon for cøliaki.

Hvordan vet jeg om barnet mitt er glutenintolerant?

Symptomene på glutenintoleranse kan variere mye og være diffuse - for eksempel kan barnet ditt bli trøtt og gå ned i vekt. Vanlige symptomer på glutenintoleranse er mageproblemer. Hvis du har spørsmål om glutenintoleranse og cøliaki hos barn, må du kontakte helsesøster eller lege.