Grønnsaker

Smakstrening på grønnsaker

Mange foreldre drømmer om at barna deres skal spise grønnsaker hver dag, uten å klage og plukke på tallerkenen. Er det i det hele tatt mulig? Ja, med smakstrening det første leveåret kan vi gjøre barna rustet til å like grønnsaker og skape gode og bærekraftige matvaner. Med smaksvenner, det vil si grønnsaker med lignende smak, kan smakstrening bli enda enklere! 

Pass på når smaksvinduet er åpent

Smaksprofilene til grønnsaker er vanligvis bitrere og tøffere enn frukt. De fleste fruktene er søte og noen mer syrlige. Frukt er ofte lettere for barn å akseptere enn grønnsaker, hvis vi ser bort fra for eksempel maiskorn og grønne erter, som er søte på smak. Når man starter med smakstester, velger foreldre vanligvis de søte smakene som naturlig appellerer til barnet. Men det er greit å huske på at barnets smaksvindu er åpent i en kortere periode, og at det er da barnet lettere tar til seg de litt tøffere smakene til grønnsakene. Det er nettopp derfor det er viktig å utnytte den perioden og også introdusere grønnsaker.

 
Grimase

Grimaser er en naturlig reaksjon

Lager barna grimaser når en ny smak kommer inn i munnen deres? Det betyr ikke at de ikke liker maten de har prøvd, men snarere at de reagerer på en ny eller annerledes matopplevelse. Viser barnet at det vil prøve igjen, er det bare å tilby.

Tren på ulike grønnsaker

Mange foreldre tror at barna deres spiser ensidig når det kommer til grønnsaker. Ett barn kan bare spise agurk og mais mens et annet bare vil spise grønne erter og kokt brokkoli. En rekke ulike grønnsaker med ulike smaker introdusert i form av små smaksprøver ved siden av amming eller flaskemating er en god start for å like grønnsaker i fremtiden. Gjentatte smaksøkter fra rundt 4–6 måneder opp til 12 måneders alder kan gi større variasjon i grønnsakene som barnet godtar.

Studier har vist at om man prioriterer smakstrening med grønnsaker i stedet for frukt tidlig i livet, har det en positiv effekt på grønnsaksinntaket opp til 1-3 års alder.

Smaksvenner gjør det lettere

Forskning har vist at når et barn er opplært til å smake fra rundt 4-6 måneders alder, kreves det omtrent 8-9 repetisjoner for at grønnsaken, bæret eller frukten skal aksepteres av barnet. Dersom man så etter smakstreningen introduserer flere grønnsaker som har lik smaksprofil (såkalte smaksvenner), kan noen barn ta imot den nye grønnsaken på første forsøk. Dette er fordi barnet ble vant til denne typen smaker under smakstrening og hjernen gjenkjenner dem nå. Smakstrening med ulike typer grønnsaker tidlig i livet kan også gi senere suksess, noe som merkes når barnet er mellom 6 og 12 måneder.

smaksvenner

Hva er en smaksvenn?

Smaksvenner er grønnsaker med lignende smak. Å introdusere en gruppe smaksvenner for barnet i samme tidsrom gjør at man ikke trenger å gjenta hver enkelt ingrediens like mye for å venne barnet til smaken.

Eksempler på smaksvenner:

  • Blomkål, hvitkål, kålrabi og kålrot

  • Hvit reddik, reddik og kålrot

  • Grønne bønner, grønnkål og brokkoli

Hvorfor er det viktig at barn liker grønnsaker?

I motsetning til frukt er grønnsaker vanligvis rikere på fiber, gir lengre metthet og inneholder flere smaker. At de er så rike på fiber påvirker også tarmfloraen positivt. Så det er fordeler med å venne seg til slike smaker fordi de ofte finnes i matvarer som er bra for helsen.

Otis

Det her viser otis-studien

I OTIS-studien ble et stort utvalg ulike grønnsaker tilbudt og introdusert direkte når barnet prøvde fast føde, både gjennom en smaksplan og i løpet av det første leveåret ved hjelp av barnematoppskrifter. Barna i studien spiste for eksempel kålrot, reddik, kålrabi, selleri, gulbeter, blomkål og brokkoli. De spiste et bredt utvalg av fiberrike grønnsaker som var både bitre og skarpe. Gruppen som fikk smaksskjemaet ved 4–6 måneders alder senere i studien, mellom 9 og 18 måneder, spiste betydelig mer grønnsaker og rotgrønnsaker enn kontrollgruppen som ikke hadde blitt smakstrenet via en smaksplan, eller fikk grønnsaksrike barnematoppskrifter.

Les mer om OTIS-studien

Andre studier har vist at om man prioriterer smakstrening med grønnsaker i stedet for frukt tidlig i livet, har det en positiv effekt på grønnsaksinntaket opp til 1-3 års alder. Det er viktig at barn spiser et variert kosthold og får i seg både frukt, bær og grønnsaker, men grønnsaker bør helst introduseres i minst like stor grad som frukt det første leveåret.

Publiseringsdato: september 2023
Forfatter: Ulrica Johansson, forsker, kostholdsekspert og gastronom. Ulrica tok doktorgraden ved Umeå universitet med sin forskning på OTIS-studien.

Grønnsaker

TIPS! Pimp opp maten

Krydre gjerne barnematen med ulike grønnsakssmaker ved å tilsette finhakkede urter og finrevet rå rotfrukt og grønnsaker (bruk et godt rivjern som river skikkelig fint) for å stimulere til enda flere smaker og teksturer. Prøv for eksempel finrevet kålrabi, kålrot, gul rødbet, selleri eller hvit reddik.

 

Prøv nye smaker med våre STEP-oppskrifter