Bebis äter mat - från Semper Barnmat

Barn som ikke spiser

De fleste barn har øyeblikk der de nekter å spise, og det har sine naturlige årsaker. Men det kan være bra å vite hvordan man tenker og handler for å finne den gleden ved mat.

Et barn sitter på et bord og spiser med skje.

Slik får du barnet til å spise

Hvis barnet ditt kniper i munnen når det serveres mat med en skje, trenger du ikke å bekymre deg. Det er viktig å ikke tvinge mat i barnet, da det kan gjøre måltidet til en kamp som kan vare lenge. Lysten går som appetitten i bølger, og hvis barnet ikke spiser i en periode, kan du servere velling eller grøt. Små barn er vanligvis i stand til å regulere matinntaket alene. Du trenger derfor ikke å bli overrasket eller stresset hvis barnet en dag bare spiser mais og ingenting annet. Dagen etter er det kanskje bare pastaen som går ned. Over lengre tid pleier det som regle å blir bra.

Når skal man kontakte helsestasjonen?

Hvis du fortsatt er bekymret for at barnet ikke får nok å spise, kan du kontakte helsestasjonen for tips og råd.

Vær tålmodig med nye retter, smaker og konsistens

Det er godt å tørre å prøve nye smaker og konsistenser. La det ta tid og være veldig tålmodig, da det kan ta mange smaksporsjoner før barnet lærer å like en ny smak. Du må kanskje prøve flere ganger og i forskjellige tidsperioder. Du kan også prøve forskjellige smaker (mildere og sterkere) for å se hva barnet ditt foretrekker. Konsistens og temperaturer på maten kan også påvirke; kaldt havregryn kan fungere bra, men ikke varmt.

Slutt å mate om natten 

Fra en alder av 4-6 måneder trenger barn vanligvis ikke lenger mat om natten - så lenge de fortsetter å følge vektkurven. Noen barn som våkner om natten vil ha velling for og kunne sovne igjen. Hvis du som forelder begynner å gi velling om natten, blir barnet vant til det, og det kan være vanskelig å stoppe. Hvis barnet spiser ordentlig om dagen, er det vanligvis ikke behov for velling om natten, og noen barn som spiser dårlig om dagen begynner å spise bedre hvis du slutter å gi nattmåltider.

Hvis barnet våkner om natten, kan et tips være å gi barnet litt vann, eller alternativt litt mindre velling. Gjør endringen trinn for trinn slik at både du og barnet ditt kan finne fred og ro for å sove gjennom natten.

Hvor mye skal barnet spise pr dag?

Hvor mye barn spiser er individuelt og går i perioder. Så lenge barnet ditt er lykkelig og vokser ordentlig, trenger du ikke å bekymre deg. Barn er flinke til å spise så mye de trenger. La barnet bestemme selv og prøve å spise til faste tider.

Sempers Barnematskole

Matkrangel? Her er en filme som kan hjelpe deg:

Matproblemer - Når barnet ikke vil spise