Babyer ser inn i kameraet.

Ikke gi dette til barn under 1 år

Barn kan spise mesteparten av maten resten av familien spiser. Noen matvarer inneholder imidlertid visse stoffer som barn under 1 år bør unngå eller vente med til at de er fylt 1 år.

Grønne bladgrønnsaker og rødbeterjuice

Ikke gi grønne bladgrønnsaker som salat, ruccola og spinat eller rødbetsaft før ett år. De inneholder mye nitrat som omdannes til nitritt i kroppen. Små barn er spesielt følsomme for nitrat og nitritt, som i store mengder påvirker kroppens evne til å transportere oksygen i blodet.

Grønne poteter

Grønne poteter bør unngås av alle, både voksne og barn, da de inneholder solanin - et stoff som kan forårsake magesmerter, oppkast og diaré. Det kan også være solanin i vanlige poteter, rett under skinnet. Skrell derfor alltid alle potetene du gir til barn under ett år.

Honning

Barn under 1 år skal ikke spise honning. Men hvorfor er honning farlig for barn? Honning kan inneholde bakteriesporer av bakterien Clostridium botulinum som kan utvikle en farlig gift. Botulisme er en sjelden matforgiftning, men veldig alvorlig hvis den forekommer.

Upasteurisert melk

Ikke server barnet ditt upasteurisert melk, da den kan inneholde skadelige bakterier. Derfor bør verken voksne eller barn drikke upasteurisert melk.

Risekaker og risdrikker

Både riskaker og risdrikker inneholder arsen. Små barns kropper er mer følsomme enn voksne. Derfor, ifølge Nasjonal matforvaltning, bør du vente med disse to matvarene til barnet er 6 år. De anbefaler også at du ikke serverer mer enn 4 porsjoner ris, risgrøt eller andre risprodukter per uke. Men Sempers ingredienser er av såkalt babymatkvalitet. Dette betyr at risen vi bruker i rettene våre kan serveres to ganger om dagen, hver dag i uken! Du kan lese mer om dette på Mattilsynets nettsider.

Salt

Ikke salt maten eller server mat som inneholder mye salt i løpet av barnets første år. Les mer om salt her.

Sukker

For å forhindre at barnet ditt venner seg til en for søt smak for tidlig, bør du ikke servere drikke tilsatt sukker og drikket med søtningsmidler det første året.

Hele nøtter og peanøtter

Server nøtter i finhakkede biter og i små mengder til barnet ditt. Men server ikke hele nøtter da de lett setter seg fast i halsen. Les mer om nøtter her.

Fennikel te

Unngå å servere fennikelte før barnet er 1 år.

Kilde: Matportalen.no og helsedirektoratet.no