Ris och grönsaker

Lag hjemmelaget barnemat

Hvordan lage din egen barnemat fra bunnen? Det er ikke vanskelig - men det er noen ting det er bra å holde øye med. Her finner du tips og råd om alt fra matlaging av barnemat til hvordan du fryser barnemat.

Recept - Pasta med kyckling & grönsaker - Semper Barnmat

Leter du etter oppskrifter på babymat?

Ta en titt på de mest populære babymatoppskriftene, fra 4 måneder og oppover.

Recept på barnmat

Spice more - en morsommere middagsopplevelse

Det er lett å tro at du ikke skal krydre mat til små barn, men litt krydder kan faktisk vekke både interesse og appetitt. Og den trenger ikke være sterk!

Barn som prøver mange forskjellige smaker tidlig i livet, blir ofte mer åpne for forskjellige typer mat. Derfor er det viktig å gi barna så mange smaksopplevelser som mulig tidlig i livet. Husk at det kan ta åtte til ti ganger for barnet å bli vant til en ny smak, så prøv gjerne mange ganger.

Laga egen mat - Semper Barnmat

Tips om barnevennlige krydder

  • Dill
  • Persille
  • Oregano
  • Pepper
  • Koriander
  • Timian
  • Rosmarin
  • Urter
  • Karri
Barnematskolen - Lag din egen barnemat

Unngå salt og sukker

Barn skal ikke spise for mye salt, så ikke salt maten du serverer til barnet ditt. Unngå gjerne også honning og sukker for ikke å venne barnet til for søte smaker. Vær også forsiktig med kanel som inneholder kumarin, som du ikke bør spise så mye av.

Lagre babymat i kjøleskapet

Når barn lærer å spise, er porsjonene vanligvis ganske små, og det er lett å få mat til overs. Legg en passende porsjon på en tallerken og sett det som er igjen i kjøleskapet, der maten vanligvis holder seg i to dager. Hvis du vet at det som er igjen ikke blir spist i løpet av de neste dagene, kan du fryse barnematen i små porsjoner.

Så fryser du barnemat

Å fryse barnemat skal gå raskt. Derfor er størrelse og utformingen viktig, mengden skal være liten eller flat. Frys derfor maten i en passende mengde til en smaksdel eller et måltid til barnet. Maten kan lagres i en måned i fryseren når temperaturen er -18 grader eller kaldere.

Hva kan jeg fryse?

Alle slags hjemmelagde puréer kan fryses. Pureer og måltider fra Semper kan også fryses så lenge du ikke fryser selve glasset. Da er det en risiko for at det går i stykker. Stivelsesholdig mat kan endre konsistent og utseende hvis du fryser den og tiner den. Spar ikke på oppvarmet mat og frys aldri mat som er tint. Grøt i en klempose er følsom for lave temperaturer og er ikke egnet for frysing.

Bruk godkjent matemballasje

Isbrett er godkjent for frysing av vann. Hvis de brukes til mat, er det en risiko for at de frigjør skadelige stoffer som ftalater, som mistenkes å være hormonforstyrrende. Bruk derfor alltid en pakke som er godkjent for frysing av mat.

Tin maten ordentlig

Kjøtt og fisk kan tines i en bolle i kjøleskapet. Du kan også tine maten i et vannbad hvis du har det travelt. Legg deretter maten i en tett plastpose i en bolle med kaldt vann. Tining i varmt vann anbefales ikke, da det er en risiko for bakterievekst. Frukt og grønnsaker som skal tilberedes kan tines direkte i kasserollen. Da beholder de smak, vitaminer og mineraler bedre.

Varm eller kald mat?

Fruktpuré kan spises kaldt, men kanskje ikke direkte fra kjøleskapet. Barnet ditt kan finne dette altfor kaldt. Tilbered en passende porsjon og la den stå i noen minutter før du spiser. Grønnsakpuréer kan du varme litt. Ha puréen i en kopp du varmer i en kjele med vann. Barnemat på glass kan også varmes opp i mikrobølgeovnen. Legg da maten på en tallerken først. Varm opp, rør deretter og kjenn at maten er varm nok. Hvis du varmer opp en liten mengde mat, plasserer du et glass vann samtidig i mikrobølgeovnen. Så får mikrobølgeovnen litt mer å jobbe med, og du reduserer risikoen for at maten blir tørr eller spruter under oppvarming.

Sikkerhet på kjøkkenet

I stedet for å ha barnet ditt på armen eller i en slynge mens du lager mat, kan det være lurt å plassere babyen lenger borte fra kjøkkenet i begynnelsen. Legg babyen på et teppe hvor du kan holde øye med det, i en babygym eller hvorfor ikke i en barnevakt i korte perioder.

Sikre glass og porselen

Barn lærer raskt å åpne underskap. Hvis glass eller porselen faller på gulvet og knekker, er det en risiko for at barnet skjærer seg. Flytt derfor glass og servise til overskapene eller bruk skuffelåser. Oppbevar også alle skarpe kniver og saks utilgjengelig for barnet. La barnet ha sitt eget kjøkkenskap eller skuff med morsomme ting å smelle med som ikke kan knekke.

Komfyr og ovn

Det er en risiko for at barnet legger en hånd på en tallerken og brenner seg selv. Koketoppen trenger ikke engang å være på. Ettervarmen fra tilberedningen kan være tilstrekkelig til at barnet kan brenne seg selv. Det samme gjelder døren til ovnen. Sett en sprutbeskyttelse på komfyren slik at barnet ikke kan trekke ned gryter og panner over seg under tilberedningen. En sprutbeskyttelse beskytter også barnet mot å få sprut med matfett i ansiktet.

Kjøkkenmaskiner

Noen ganger går det fort! Sørg for å oppbevare alle kjøkkenapparater og ledningene utenfor barns rekkevidde, slik at de ikke kan trekke dem ned over dem i et uovervåket øyeblikk. Trekk alltid støpselet ut av matprosessoren når den ikke er i bruk.

Rengjøringsmiddel

Kjøp vaskemidler i barnesikker emballasje og oppbevar alle slike gjenstander, inkludert vaskemiddel og plastposer, utenfor barns rekkevidde.