Föräldrar gravida, håller babyskor i handen

Gravid

Å vente barn er en spennende tid, spesielt for deg som er gravid for første gang. Samtidig er det også en tid med mange tanker og spørsmål. Her er noen ting du kan tenke på for at du og babyen skal ha det bra under graviditeten.

Pojke med gravid mamma - Semper Barnmat

Tidlige tegn på graviditet

Først av alt - hvordan vet du at du er gravid? Det vanligste tegnet er at mensen blir borte, men det er selvfølgelig andre tegn som kan bety at du er gravid. For å være helt sikker kan du kjøpe en graviditetstest eller kontakte helsestasjon.

Magesmerter og kvalme

Kvalme, først og fremst på morgningen er vanlig blandt gravide. Ettersom livmoren vokser hos deg som er gravid er det ikke helt uvanlig med magesmerter som minner om menstrasjonssmerter.  Men du kan ta det helt med ro, kvalme bruker og være som verst i det første trimester (de første tre månedene). Så bruker kvalmen og avta. Om du derimot får store problemer med langvarig kvalme kan du kontakte din jordmor eller lege for tips, støtte og råd.

Hva kan gjøres med kvalme?

Det er viktig å spise ofte og lite når du er dårlig - gjerne hver andre eller tredje time. For noen hjelper det å unngå sure frukter, fritert eller sterkt krydret mat. Forsøk i stedet å spise mild og fiberrik mat som inneholder karbohydrater, som for eksempel; knekkebrød, kjeks, banan, ris og poteter. Det er også viktig å drikke mye vann (spesielt om du kaster opp ofte).

Din smak- og luktesans forandres

Er du en av de som må slutte med morgenkaffen når du er gravid? Mange opplever at kaffe og mat kanskje ikke smaker like godt og noen får en viss metallsmak i munnen under begynnelsen av graviditeten. Luktesansen kan også forandres og mange lukter oppleves som sterkere enn vanlig. Det er ikke helt klart hvorfor smaks- og luktesansen forandres under graviditeten, men det skulle kunne være en gammel forsvarsmekanisme som hindrer kvinner fra å få i seg noen som kan være skadelig for fostret.

Humøret kan forandres

Hormonene løper løps når du er gravid og det kan være lett å få seg irritert eller deprimert. De aller fleste opplever at humøret svinger under gravidgraviditeten og mange gravide kan dessuten få søvnproblemer, noe som ikke hjelper på humøret. Det er derfor viktig at du forsøker å få 8 timer med søvn, trenger eller er i aktivitet regelmessig. Planlegg rolige aktiviteter med venner eller hvorfor ikke starte med yoga eller meditasjon?