Föräldrar gravida, håller babyskor i handen

Gravid

Å vente barn er en spennende tid, spesielt for deg som er gravid for første gang. Samtidig er det også en tid med mange tanker og spørsmål. Her er noen ting du kan tenke på for at du og babyen skal ha det bra under graviditeten.

Pojke med gravid mamma - Semper Barnmat

Tidlige tegn på graviditet

Først av alt - hvordan vet du at du er gravid? Det vanligste tegnet er at mensen blir borte, men det er selvfølgelig andre tegn som kan bety at du er gravid. For å være helt sikker kan du kjøpe en graviditetstest eller kontakte helsestasjon.

Magesmerter og kvalme

Kvalme, først og fremst på morgenen er vanlig når man er gravid. Ettersom livmoren vokser hos deg som er gravid er det ganske vanlig med magesmerter som minner om menstruasjonssmerter.  Men du kan ta det helt med ro, kvalme er oftest værst i første trimester (de første tre månedene). Deretter vil kvalmen mest sannsynlig avta. Om det blir slik at kvalmen vedvarer kan du kontakte din jordmor eller lege for tips, støtte og råd.

Hva kan gjøres med kvalme?

Det er viktig å spise ofte og lite når du er dårlig - gjerne hver andre eller tredje time. For noen hjelper det å unngå sure frukter, fritert eller sterkt krydret mat. Forsøk i stedet å spise mild og fiberrik mat som inneholder karbohydrater, som for eksempel; knekkebrød, kjeks, banan, ris og poteter. Det er også viktig å drikke mye vann (spesielt om du kaster opp ofte).

Din smak- og luktesans forandres

Er du en av de som må slutte med morgenkaffe når du er gravid? Mange opplever at kaffe og mat kanskje ikke smaker like godt og noen kan få metallsmak i munnen i begynnelsen av graviditeten. Luktesansen kan også forandres og mange lukter oppleves som sterkere enn vanlig. Det er ikke helt kartlagt hvorfor smak- og luktesansen forandres under graviditeten, men det skulle kunne være et gammel urinstinkt som skulle forhindre kvinner fra å få i seg noen som kan være skadelig for fosteret.

Humøret kan forandres

Hormonene løper løpsk når du er gravid og derfor kan man kjenne både på å være irritert eller deprimert. De aller fleste opplever at humøret svinger under graviditeten og mange gravide kan dessuten få søvnproblemer, noe som ikke hjelper på humøret. Det er derfor viktig at du forsøker å få 8 timer med søvn, mosjonere eller er i aktivitet regelmessig. Planlegg rolige aktiviteter med venner eller hvorfor ikke starte med yoga eller meditasjon?