Header Baby - baby laying on back - fathers hands

Forstoppelse

Som nybakt forelder er du ikke alene om å tenke på barnets avføring. Hvilken farge og konsistens skal den ha? Hvor ofte er det normalt å bæsje? Dette er bare noen av de mange tankene og spørsmålene som kan gå gjennom hodet når du har et nytt lite familiemedlem.

Hvordan vet jeg at barnet mitt har forstoppelse?

Som ny forelder er du ikke alene om å tenke på barnets avføring. Hvilken farge og konsistens skal den ha? Hvor ofte er det normalt å bæsje? Dette er bare noen av de mange tankene og spørsmålene som kan gå gjennom hodet dine når du har fått et nytt lite familiemedlem.

Hvis den lille babyen din ikke har bæsjet på flere dager, er det lett å bli bekymret. Men faktum er at det sjelden er grunn til bekymring. Noen babyer bæsjer flere ganger om dagen, og andre en gang i uken. Og at både små og litt eldre barn har forstoppelse av og til er veldig vanlig.

Men hva betyr forstoppelse egentlig? Forstoppelse er når barn bæsjer mindre enn tre ganger i uken, og avføringen er hard og treg. Du kan merke at barnet har vondt, ikke vil spise, tisser oftere og at

magen blir anspent. I tillegg kan babyen få litt blod og slim i avføringen. Når du ser blod i barnets avføring er det lett å bli bekymret, men det er som oftes ikke farlig.

Husk at det er mye hjelp å få, og og mange triks du kan prøve selv. For barn som har begynt å spise, vil det bli bedre når barnet får i seg ekstra væske og fiberrik mat, men noen ganger kan det også være behov for medisiner som myker opp.