Header Baby - mother carrying baby

Gulping

Som nybakt forelder har du sikkert allerede lært deg å ha tilgjengelig en gulpeklut, et lite håndkle eller ekstra klær.  Det er veldig vanlig at små babyer gulper rett etter at de har spist. 

Vanligt at små babyer gulper

Mange babyer gulper opp overskuddsmelk rett som det er. Som forelder kan man selvfølgelig bli litt bekymret om barnet gulper store mengder. Det er imidlertid ikke farlig og barnet plages ikke av å gulpe. Så lenge den lille babyen ser ut til å ha det bra og går opp i vekt, er det ikke noe å bekymre seg for. Babyen kan kaste opp av andre grunner som omgangssyke eller en annen infeksjon. Om din baby kaster opp og i tillegg har feber og diarré kan det være tegn på at babyen er syk.


Hvorfor gulper babyen etter måltid?

Når mor har overskudd av melk, får barnet i seg mer mat enn det kan fordøye, noe som er veldig vanlig. Ofte kan maten komme opp midt i en rap eller hikk direkte etter at babyen har spist. Noen ganger kommer det mye og andre ganger mindre.

Hvorfor gulper små babyer? Hos en liten baby lukkes ikke magemunnen se helt igjen mellom spiserør og magesekken. Det gjør at mageinnholdet og magesaft strømmer tilbake i spiserøret. Oftest forsvinner det her før 1 års alder.

Pappa holder en baby.

Hva kan man gjøre for minske gulpingen?

Gulping er helt normalt og så lenge babyen vokser og har det bra er det ingen fare. Det finnes noen ting du kan teste ut slik at  barnet gulper mindre, om det oppleves som plagsomt:

 • Gi mat mindre og oftere.
 • Forsøk å få babyen til å rape under måltidet.
 • La babyen sitte halvveis oppreist under måltidet.
 • La babyen sitte på fanget eller i barestolen en stund etter måltidet.
 • Se til at det er rolig for barnet etter måltidet.

Andre vanlige grunner til at barnet gulper eller kaster opp

Babyen kan også kasta opp når de er syke eller at de reagerer på matvarer. Her er noen grunner til at småbarn kaster opp:

Omgangssyke

Kaster babyen opp plutselig, store mengder og med stor kraft? Da kan det være omgangssyke, som kommer av virus eller bakterier. Den lille babyen din har da også mest sannsynlig feber og diarré.

Infeksjoner

Småbarn kan kasta opp på grunn av en infeksjon, som f.eks. forkjølelse eller luftveisinfeksjon. I slike situasjoner har nok babyen også hoste og feber.

Matallergi

Om den lille babyen din kaster opp etter et måltid med morsmelkerstatning, kan det være matvareallergi. Den allergien man da tenker på er kumelksproteinallergi. Kumelksproteinallergi vil oftest forsvinne før barnet starter på skolen. 

Funksjonell magesykdom

Det er ganske uvanlig at barn under ett år får gastroøsofageal reflukssykdom, men det hender. Det innebærer at babyen får andre symptomer en gulping av overskuddsmat, eksempelvis babyen gråter, er utilpass og vil ikke spise/ ikke går opp i vekt. Om æbabyen kaster opp voldsomt og og det kommer i bølger kan det dreie seg om pylorusstenose som er er innsnevring på den nedre delen av magemunnen, og som vil gjøre at maten ikke kan passere videre til tarmen. Da vi barnet være trøtt og ikke gå opp i vekt.

Væskemangel

Små babyer er ekstra følsomme for væskemangle eller uttørking. Den vanligste årsaken til at barn blir uttørket er i forbindelse med oppkast og/eller diarré. Væskemangel oppstår når kroppen mister mer væske enn det som blir tilført. Når det skjer mister man vann og salter som er nødvendig for å føle seg bra. Har barnet ditt omgangssyke, kaster opp og har diarré er det et enkelt grep å gi væskeerstatning. Sølg også for at barnet for små mengder væske ofte for eksempel, morsmelk, morsmelkerstatning og væskeerstatning spesielt tilpasset for små barn. 

7 tegn på at barnet ditt kan ha væskemangel

Mistenker du at barnet ditt har væskemangel eller er uttørket?  Det finns flera symptom å følge med på. Jo, større væskemangelen er jo, tydeliger blir symptomene.

 1. Barnet er trøtt og uopplagt.
 2. Lepene og munnens slimhinner er tørre.
 3. Du merker at babyen er tørst. Men det kan også være at barnet ikke er tørst.
 4. Barnet tisser ikke like ofte som vanlig og fargen på tisset er mørkegult.
 5. Barnet gir ikke samme respons som det pleier.
 6. Dålig appetitt.
 7. Babyen er sutrete og irritert. Noen ganger kan barnet gråte uten at det kommer tårer.

Visste du at det er mulig å teste at barnet er uttørket?

Ved kraftig uttørking mister huden sin spenst.  Ta tak i huden på barnet sin mage og dra den litt ut fra kroppen. Slipp huden igjen. Hvis huden blir igjen i steden for å dra seg tilbake, er barnet uttørket og behøver omgående behandling.

Viktig å gi væskeerstatning

Om barnet ditt mister mye væske i forbindelse med oppkast og/eller diarré er det greit å huske på at det finnes væskeerstatning. Væskeerstatning tas raskt opp i kroppen og hjelper til å gjenopprette salt- og væskebalansen når babyen har mistet mye væske. Det finnes væskeerstating som er spesielt tilpasset små barn.