En forelder og en baby holder hender.

Kolikk

Fortsatt er det usikker hva kolikk egentlig er og hva som hjelper best. Det vi kan si er at det er en tilstand hvor spedbarnet gråter eller skriker utrøstelig tre timer eller mer per dag, tre ganger per uke i en periode på minst tre uker. Spedbarnskolikk gir seg nesten alltid ved tre måneder. Normalt skriker barn 1–1,5 time per dag. Det er en situasjon som er svært belastende for både foreldre og barn. Har du familie og venner som kan avlaste er det viktig å be om hjelp. I noen tilfeller virker det som om barnet har vondt i magen på grunn av gass eller mageknip.

Råd ved kolikk:

  • Kolikk kommer gjerne når barn er ca. én uke gammelt og varer gjerne i 3 måneder. Hvis du ammer er det bra å følge med på om barnet reagerer på noe du spiser eller drikker f.eks. løk, kål, bønner, kullsyreholdig drikke som Farris eller brus, plommer, pærer, kaffe og te, krydret mat.
  • La barnet rape skikkelig etter hvert måltid.
  • Bær barnet nær deg i en bæresele eller -sjal.
  • Vugg barnet eller gyng det i vognen.
  • Prøv babymassasje.
  • Kontakt helsestasjonen for råd og veiledning.
  • I samråd med helsesøster eller barnelege kan diettforsøk med kulmelkfri diett forsøkes(mor/barn). Vi regner med at 1 av 3 blir bedre av en melkefri kost og den bør prøves i minst en uke for å se om det har noen effekt. Barn som får morsmelkerstatning bør gå over til kumelkfri morsmelkerstatning.
  • Semper Dråper (L reuteri Protecis DSM 17938) kan forsøkes ved spedbarnskolikk.

Semper Dråper inneholder Lactobacillus reuteriLactobacillus reuteri er en naturlig melkesyrebakterie og studier har vist at barn som får Semper Dråper gråter mindre etter 5-7 dagers bruk.

Flere kliniske studier bekrefter at Lactobacillus reuteri er effektivt og trygt for barn*. Semper Dråper selges på apotek. Dråpene kan oppbevares i romtemperatur. En daglig dose på 5 dråper gir 100 millioner CFU (Colony Forming Units – kolonidannende enheter) og en flaske på 10 ml varer i 1 ½ måned.

* Studier fra BioGaia