Morötter lagar mat - Semper Barnmat

Tips til deg som skal lage mat etter STEP-oppskrifter

Fortsett smaksreisen og fortsett å lage god, hjemmelaget barnemat med STEP-oppskriftene. Det finnes nå 6 nye STEP-merkede oppskrifter for nysgjerrige barn (og foreldre) som vil oppdage flere spennende, nordiske smakskombinasjoner. Oppskriftene er bygget opp etter en metode som går igjen i alle oppskrifter, hvor enkelte trinn, mål og ingredienser er like. Når du har laget noen få oppskrifter og forstått hvordan oppskriftene er utformet, vil matlagingen gå raskere. Nå setter vi i gang!

Mengde

Oppskriftene har vært inkludert i OTIS-studien og er nøye beregnet ernæringsmessig og kontrollert for å passe et barn i den spesifikke aldersgruppen. Oppskriftene mellom 6–12 måneder gir en mengde som tilsvarer ca 190 gram, altså samme mengde som i et barnematglass. Oppskriftene fra 1 år gir en mengde som tilsvarer ca 235 gram, som er lik mengden i et barnematglass for barn fra 1 år.

Avhengig av barnets alder og hvor langt barnet ditt har kommet på sin matreise, kan porsjonsstørrelsen variere. Oppskriften kan derfor være nok til mer enn ett måltid. Måltidene kan oppbevares 1 dag i kjøleskap, eller fryses ned samme dag etter tilberedning.
STEP-oppskrift fra 6 måneder

Konsistens

Bland barnematen til en jevn konsistens/puré når barnet er 6 mnd. Visse råvarer i oppskriftene som f.eks.: havreris, mathavre og hirse, må kanskje blandes litt lenger for å få en jevn tekstur. Imidlertid kan det fortsatt være en viss struktur på disse matvarene, som barnet vanligvis setter pris på og kan håndtere. Rør med en skje før du mater barnet for å sikre at alt er blandet til ønsket konsistens. Fra 8 måneder er det bra om barnematen ikke er helt jevn etter at du har blandet den. La små biter være igjen. Derfor er oppskriftene fra 8 måneder og oppover laget litt annerledes i tilberedningsmåten ved å blande inn enkelte råvarer på slutten av oppskriften.

Definisjoner som finnes i oppskriftene

  • Små biter = ca 1 x 1 x 1 cm til 1,5 x 1,5 x 1,5 cm
  • Små terninger = ca 0,5 x 0,5 cm

Frosne maiskorn

Oppskriftene inkluderer frosne maiskorn. Valget av frosne maiskorn skyldes at noen merker hermetiske maiskorn inneholder sukker og salt. Derimot finnes det merker med maiskorn på boks/tetra som ikke inneholder sukker og salt. Så husk på det hvis du ikke velger frosne maiskorn.

Liten barn äter med sked - Semper Barnmat

For å tilberede oppskriftene trenger du:

  • en husholdningsvekt
  • et fint rivjern, helst Microplane
  • en liten kjele med lokk
  • en liten mikser med lokk (den typen som følger med i et stavmiksersett), foodprosessor eller lignende.
  • et skjærebrett
  • en kniv
  • et målesett (dl, ss, ts og krm)
  • en timer (eggeklokke, mobiltelefon osv.)

Til oppskriftene

Tips til hvordan STEP-puréene kan brukes

Fem smarte tips til hvordan du kan bruke bærpuréene fra STEP-metoden:

Eple

Topp din overnight oat eller frokostgrøt med eplemos . Rist gjerne nøtter i tørr stekepanne og dryss over. Server med kanel eller kardemomme. Nam!

Bringebær

Bland sammen en smoothie med bringebærpuré, yoghurt, bær, spinatblader og grønnkål.

Tindved

Smør en brødskive og legg på to skiver sterk ost (lagret gulost osv.). Smør tindvedpuréen på toppen. Deilig smakskombinasjon av syre og den sterke osten!

Tranebær

Bland tranebærpuré med naturell yoghurt, kulturmelk eller kvarg/kesam til en herlig blanding av sunne smaker. Topp med favorittgranola, frokostblanding eller müsli og pynt med friske bær

STEP metoden ärtor - Semper Barnmat
STEP metoden äpplen - Semper Barnmat

Grønnsakene da?

Grønnsakspuréene har også mange gode bruksområder. Her er våre fire beste tips:

Grønne erter

Bruk grønn ertepuré som pålegg. Krydre gjerne pureen med litt salt, pepper, eventuelt hvitløk og noen teskjeer god kaldpresset rapsolje eller olivenolje. Fordel pureen på en tortilla og tilsett for eksempel stekt kylling og grønnsaker i strimler. Rull sammen til en wrap.

Blomkål

Krydre gjerne blomkålpuréen med litt salt, pepper og noen teskjeer god kaldpresset rapsolje eller olivenolje. Bruk puréen som pålegg på brødskive, knekkebrød eller kjeks og topp med en skive røkt skinke/kalkun og nykuttet karse eller andre friske urter.

Nepe

Topp dine ovnsstekte grønnsaker, poteter og rotgrønnsaker med litt nepepuré for ekstra spennende smaker. Finhakk friske urter og dryss på.

Reddik

Bruk reddikpuréen som et morsomt smakseventyr og som tilbehør til typiske svenske spesialiteter som svinepannekake, råraka eller raggmunk. Server gjerne også reddikpuré med sprøstekt bacon/sideflesk/kalkunbacon og rårørte tyttebær/røde rips til disse rettene.