STEP metoden - Semper Barnmat

Barn trenger ikke så mye protein (som du tror)!

Protein er i dag et hett tema i media og på sosiale plattformer. Ikke så rart, siden protein er viktig for både vekst, immunforsvaret og for å reparere celler. Det alle kanskje ikke vet er forskjellen mellom protein og protein. Og det er også vanlig å la små barn spise for mye protein unødvendig.

Det finnes ulike typer proteinkilder i maten vår; dels animalsk protein fra dyreriket dvs. meieriprodukter, kjøtt, fisk, fjærfe, samt vegetabilsk protein fra planteriket som hovedsakelig finnes i bønner, linser, erter, korn og nøtter.

Barn spiser ofte mer protein enn de trenger

Trendmessig og i media fremstår protein som noe vi trenger ekstra av for å føle oss bra, noe som har gjort at mange matprodukter i dag inneholder ekstra proteiner. Det er imidlertid lett for både friske barn og voksne å spise den mengden protein de trenger per dag, uten å tilføre ekstra protein til maten eller ved å spise spesialprodukter. Både barn og voksne har en tendens til å spise mer protein per dag enn de egentlig trenger.

"Proteinmangel er uvanlig i den friske befolkningen i vår del av verden."

Små barn under 2 år har økt følsomhet for høyt proteininntak. I de nordiske landene inntar denne gruppen barn generelt 2 til 4 ganger mer protein per dag enn de faktisk trenger, og proteinet kommer for det meste fra animalsk mat og svært lite fra grønnsaker. En 1-åring som veier ca 10 kg og spiser variert kost trenger kun 10 gram protein per dag for å utvikle seg, vokse og føle seg bra.

STEP Pekbok - Semper Barnmat

Kroppen klarer seg ikke helt uten protein

Protein består av aminosyrer og noen av dem er livsnødvendige, dvs. vi må få dem gjennom maten fordi kroppen ikke kan danne dem. Det får man gjennom animalsk mat eller ved å kombinere ulike vegetabilske matvarer. I våre oppskrifter har vi valgt å kombinere ulike vegetabilske ingredienser i noen retter og å bruke grønnsaker og en mindre mengde kjøtt i andre.

Kvinna pussar bebis - Semper Barnmat

Hvorfor er barn under 2 år følsomme for høyt proteininntak?

Sammenlignet med eldre barn og voksne er barn under 2 år mye mer følsomme for et høyt proteininntak. Dette er fordi barn som ennå ikke har fylt 2 år, fortsatt vokser og utvikler seg i et veldig raskt tempo. I løpet av de første leveårene programmeres organene våre for vår fremtidige helse og også dårlig helse.

Et høyt proteininntak har i et flertall av forskningsstudier vist seg å øke risikoen for raskere vekst, økt BMI, og økt risiko for overvekt og fedme senere i livet. Derfor er både mengden og typen protein viktig for barnets vekst og utvikling. Måltidene laget basert på oppskriftene inneholder flere grønnsaker og har et stort utvalg av både vegetabilsk protein og animalsk protein i passende mengde. Oppskriftene er basert på kunnskap om viktigheten av protein og ble også inkludert i OTIS-studien.

Publiseringsdato: oktober 2022

Forfatter: Ulrica Johansson, forsker, kostholdsekspert og gastronom. Ulrica tok doktorgraden ved Umeå universitet med sin forskning på OTIS-studien .

steprecept_rotselleri_kalrot_mathavre_1558x694px.jpg

Nye og spennende oppskrifter på barnemat

Det er mange fordeler med å spise mer fra planteriket. Gjerne i form av belgvekster, rotgrønnsaker, frukt og grønnsaker. Både for å føle seg bra, for mer bærekraftige matvaner og ikke minst for å nyte alle naturens gode smaker. Oppdag STEP-oppskriftene for litt større barn og prøv nye retter sammen: