Lite barn og mamma deltar i studie

Grønne matvaner tidlig ga Inez en bra start

Da Ida fikk spørsmålet om å delta i OTIS-studien, synes hun at det var fristende å få en ferdig oppskrift på å introdusere barnmat, til og med ferdig mat fra Semper.

– En matstudie for barn hørtes bare superinteressant ut synes jeg! forteller hun.

Hennes datter Inez var interessert allerede fra start, så Ida husker det var spennende å komme i gang med smaksporsjonene. Alle råvarne som var med i programmet var lett å få kjøpt.

–  Jeg synes det var morsomt å lage smaksporsjoner av råvarer jeg trolig ikke hadde valgt.  

Å lage purè var lett. Oppskriftene var enkle og hadde en god fremgangsmåte. Ida hadde pure til to dager i kjøleskapet. Resten frøs hun ned  som  iskuber.

Baby og mamma forskning
Baby på vekt sammen med mamma forskning
Hun ville ha mer hver gang. Men hun var ikke overbegeistret for syrlig havtorn og reddik.

Mer grønne erter

Favoritten til Inez var grønne erter, forteller Ida. 

– Hun ville gjerne ha mer hver gang. Men hun var ikke overbegeistret for syrlig havtorn og reddik. 

Det å følge programmet gikk veldig bra, og under hele perioden som studien pågikk hadde de kontakt med barnesykepleier.

– De veide, måte og undersøkte Inez. De var alltid super hyggelige, og det var morsomt å komme til kontroller. Inez synes også at det var kult å komme til dem, men likte ikke å ta blodprøver. 

Da Inez var blitt litt eldre kom det en ernæringsfysiolog hjem til oss to ganger og filmet mellommåltider. 

Etter at smaksintroduksjonen var ferdig, fikk Inez ifølge OTIS-programmet, spise matretter med nordiske råvarer, med mer grønnsaker og mindre protein. Ida forteller at det gikk bra, og at de brukte mye ferdigmat fra Semper.

– Da Inez var ca. 13 måneder gammel reiste vi på ferie til utlandet i 2 uker. Jeg må innrømme at jeg var litt nervøs for hvordan det skulle gå, men det gikk veldig bra. Vi tok med oss fruktpuréer og det var alltid noe som Inez kunne spise fra buffén som var passende.
 

I dag liker Inez alle typer frukt

Det morsomste med å delta i studien var at Inez fikk testet ut smaker som Ida tror de ikke hadde kommet på å prøve så tidlig. Ida tror at programmet har hatt en positiv effekt, og i dag liker Inez alle typer frukt.

– Når det gjelder grønnsaker liker hun best agurk, gulrot, erter og mais, forteller Ida.
 

Baby med vinterlue på mors arm forskning

Det er tydelig at Inez liker grønnsaker

Familien har alltid likt frukt og spist grønt til måltidene, så studien har ikke hatt så stor påvirkning på hvordan resten av familien spiser. Men det er tydelig at Inex liker grønnsaker. 

– Når resten av familien spiser taco, så spiser hun en vegetarisk variant. 

Jeg kan huske at det var en og annen smak min datter ikke ville ha i starten, men tredje dagen var hun interessert.

Oppmuntrer til tålmodighet

Da Ida får vite at Semper har utviklet en app som skal hjelpe flere foreldre gjennom et 24- dagers smaksprogram, synes hun det er veldig bra. 

– Kult! Jeg skal absolutt anbefaler det her til mine venner som akkurat har fått baby, og jeg kommer helt klart til å bruke programmet til Inez’s lillesøster eller lillebror som fortsatt er i magen.

 Og til dem som velger å følge STEP-metoden i appen, har Ida et tips:

– Fortsatt å test hver smak etter metoden, selvom barnet ikke vil smake første eller andre gangen. Jeg kan huske at det var en og annen smak min datter ikke ville ha i starten, men tredje dagen var hun interessert.

Ulrica forsker STEP

Hvordan ble smakene valgt ut?

Ulrica Johansson, forsker i OTIS-studien svarer: Hensikten med smaksporsjoner er å gjenspeile at vi i Norden har mange sure og bitre smaker. Disse smakene kan være bra å introdusere for små barn i alderen 4-6 måneder, da barn i denne alderen er mer mottakelige for nye smaker. Når barnet blir rundt 1,5 år vil det ofte vegre seg for å spise og vil da ikke akseptere disse smakene.

Forskeren Ulrica forteller
Bringebærpuré

Oppskriften

Her finner du oppskriftene som brukes i STEP-metoden>>

  • Epler
  • Erter
  • Bringebær
  • Blomkål
  • Havtorn
  • Nepe
  • Tranebær
  • Reddik