Semper Step er en metode og en app som får barnet ditt til å elske grønnsaker

Spørsmål og svar om Step

Ved å introdusere grønnsaker, frukt og bær i 24 dager og i henhold til vårt STEP-skjema, vil ditt barn venne seg til litt bitre og sure smaker. Her følger noen spørsmål og svar om metoden.

 

I følge anbefalingen skal man amme minst de første 6 månedene, kan jeg allikevel gi smaksprøver?

Fullamming anbefales frem til 6 måneders alder En del barn er nysgjerrig på familiens mat og de kan tilbys smaksprøver, men tidligst fra 4 måneders alder. Under smaksprøveperioden fortsetter du å amme/gi morsmelkerstatning som tidligere. 

 

Spiller det noen rolle hvem som gir barnet med smaksprøver?

Det kan være en god idé at den personen som fyller ut skjemaet også mater barnet. Og det beste er om en av foreldrene tar ansvaret.

 Hva gjør vi dersom vi ikke finner frukten, grønnsaker eller bæret i matbutikken?

De fleste matbutikker har enten er fersk eller fryst variant. Du kan også bruke alternativer som for eksempel tyttebær i stedet for tranebær. Du finner alternativene i oppskriftene.

Skal jeg tilby de ulike smakene i en spesiell rekkefølge?

I studien begynte vi med eple og gikk videre med erter, bringebær, blomkål, havtorn, nepe, tranebær og til slutt daikon. Forskning viser at det kan være bra å starte med milde smaker for så å fortsette med smaksprøver som er mer bitre og sure. Alle oppskriftene finner du her

Hvilken tid på døgnet skal vi gi smaksprøvene?

Barnet skal få smaksprøver 3 ganger per dag. Gi den første smaksprøven når barnet er uthvilt og pigg. OM det går, planlegg å gi på formiddagen, ettermiddagen og kvelden. 

Vi har glemt en smaksprøve eller en dag, hva gjør vi?

Hold dere til planen om 3 smaksprøver per dag selv om dere mistet en smaksprøve/dag. Har dere mistet en hel dag, starter dere opp fra der dere slapp sist. Har dere mistet en smaksprøve går dere videre til neste dag og fortsetter etter planen uten å «legge til» smaksprøven som dere mistet. Det gjør ingenting at programmet tar litt ekstra tid.

Mitt barn har fått eksem eller utslett, hva gjør jeg?

Om en smaksprøve gir en allergisk reaksjon skal du oppsøke helsestasjonen eller lege. Forhør deg med helsesøster eller lege.

Hva gjør vi dersom vi ikke er ferdig med programmet etter 24 dager?

Erfaring viser at de fleste blir ferdige med programmet etter 24-26 dager. Det beste er hvis du klarer å avslutte programmet innen 30 dager, dette fordi STEP bygger på kontinuitet og at introduksjonen skjer når smaksvinduet er åpent.

Vi skal reise bort i 2 uker under programmet, hvordan løser vi dette på best mulig måte?

Finn ut hvordan mulighetene er for å lage puréene på destinasjonsstedet. Hvis det ikke finnes noen muligheter for dette, er det beste å starte programmet når dere er tilbake fra ferien. Det er viktig at det legges til rette for rutiner og kontinuitet.

Ved hvilken alder er det best å prøve?

Introduksjonen er best når det såkalt smaksvinduet er åpent, og det merker du ved at barnet er nysgjerrig på hva du og resten av familien spiser. Man bruker å snakke om at smaksvinduet åpnes rundt 4-6 måneder, men det går helt fint å prøve helt frem til 1 års alder. 

 

Opengraph_baby_spiser

Tips & Triks

Det er ikke alltid helt smertefritt å prøve nye ting.

Les våre beste tips for å gi en bra forutsetning for barnet å prøve nye smaker og konsistenser!

Barnet mitt bare spytter ut purén. Skal jeg likevel fortsette med smaksprøvene?

Når barnet får de første smaksprøvene vet de ofte ikke hva de skal gjøre med maten, siden de kanskje ikke har lært seg å svelge. Det er ikke uvanlig at det meste kommer opp igjen. De må vende seg til nye kkonsistenser og mange nye smaker. Det viktigste er ikke at barnet svelger purèn, men at de får smake på smakene på leppene og i munnen. Bare fortsett å tilby smaksprøver, men bruk god tid!

Barnet mitt nekter en av smakene, skal vi fortsette å prøve?

Du skal aldri true eller tvinge barnet, men vær lydhør og prøv heller litt senere. OM barnet ikke får smakt så mye hver gang gjør det ikke så mye. Gi smaksprøven sakte, og vent til barnet har svelget eller ddet spytter ut før du tilbyr ny skje. Husk at barnet bare trenger å kjenne på smaken på leppene, og at det holder. 

Barnet mitt ser lei seg ut og gjør grimaser hver gang puréen kommer i munnen, skal det være slik?

En vanlig reaksjon når barnet smaker noe nytt eller en ukjent smak, er at de gjør grimaser, gråter eller rister på hodet. Oftest går det helt greit. Et hulk kan helt enkelt handle om at det er en ny konsistens, for mye puré eller at det bare er veldig annerledes. Som foreldre er det lett å tenke at reaksjoner som ikke er positive ( som søte smaker) ikke er bra for barnet. Det her er grunnen til at vi ofte ikke gir barnet vårt smaksprøver som er litt mer sure og bitre. Tenkt på at vi voksne også gjør miner, selv om vi like smaken.  STEP er designet for å hjelpe barnet ditt å utvikle et bredere spekter av smaker, og øke sjansen for å like flere grønnsaker og frukter i fremtiden. 

Lær mer om forskningen bak

 

 I appen får du veiledning dag for dag, og barnet får trent smaksløkene sine.

 Last ned STEP-appen fra App Store  Last ned STEP-appen fra Google Play