Semper Step er en metode og en app som får barnet ditt til å elske grønnsaker

Spørsmål og svar om Step

Ved å introdusere grønnsaker, frukt og bær i 24 dager og i henhold til vårt STEP-skjema, vil ditt barn venne seg til bitre og sure smaker. Her kommer noen spørsmål og svar om smakene og resten av metoden.

 

Spiller det noen rolle hvem som mater barnet med smaksporsjonene?

Det kan være en god idé at den personen som fyller ut skjemaet også mater barnet. Og det beste er om en av foreldrene tar ansvaret.

 Hva gjør vi dersom vi ikke finner frukten, grønnsaker eller bæret i matbutikken?

De fleste matbutikker har enten er fersk eller fryst variant. Du kan også bruke alternativer som for eksempel tyttebær i stede for tranebær. Du finner alternativene i oppskriftene.

Skal jeg tilby de ulike smakene i en spesiell rekkefølge?

I studien begynte vi med eple og gikk videre med erter, bringebær, blomkål, havtorn, nepe, tranebær og til slutt daikon. Forskning viser at det kan være bra å starte med milde smaker for så å fortsette med smaksprøver som er mer bitre og sure. Alle oppskriftene finner du her

Hvilken tid på døgnet skal vi gi smaksprøvene?

Barnet skal få smaksprøver 3 ganger per dag. Planlegg å gi smaksprøver på formiddagen, ettermiddagen og kveden. Begynn den første smaksprøven når barnet er utvilt og tilfreds.

Vi har glemt en smaksprøve eller en dag, hva gjør vi?

Hold dere til planen om 3 smaksprøver per dag selv om dere mistet en smaksprøve/dag. Har dere mistet en hel dag, starter dere fra der dere stoppet. Har dere mistet en smaksprøve går dere videre til neste dag og fortsetter etter planen uten å «legge til» smaksprøven som dere mistet. Det skal aldri gis mer enn 3 smaksporsjoner per dag.

Mitt barn har fått eksem eller utslett, hva gjør jeg?

Forhør deg med helsesøster eller lege hvorvidt matintroduksjonen kan ha en sammenheng med eksemen/utslette. Inntil du har fått en oppklaring, stopp STEP-programmet.

Hva gjør vi dersom vi ikke er ferdig med programmet etter 24 dager?

Erfaring viser at de fleste blir ferdige med programmet etter 24-26 dager. Det beste er hvis du klarer å avslutte programmet innen 30 dager, dette fordi STEP bygger på kontinuitet og at introduksjonen skjer når smaksvinduet er åpent.

Vi skal reise bort i 2 uker under programmet, hvordan løser vi dette på best mulig måte?

Finn ut hvordan mulighetene er for å lage puréene på destinasjonsstedet. Hvis det ikke finnes noen muligheter for dette, er det beste å starte programmet når dere er tilbake fra ferien. Det er viktig at det legges til rette for rutiner og kontinuitet.

Ved hvilken alder er det best å starte på STEP-programmet?

Forskning viser at den mest aktive perioden av det såkalte smaksvinduet er når barnet er mellom 4-6 måneder og når barnet samtidig viser interesse for mat og hva andre putter i munnen.

Opengraph_baby_spiser

Tips & Triks

Det er ikke alltid helt smertefritt å prøve nye ting.

Les våre beste tips for å gi en bra forutsetning for barnet å prøve nye smaker og konsistenser!

Barnet mitt bare spytter ut purén. Skal jeg likevel fortsette med smaksprøvene?

Fortsett å prøve. Det kan være at ditt barn ikke har lært seg å svelge maten enda eller ikke har blitt vant til fast føde. Selv om det kan ta litt tid før barnet ditt får kontroll på munnmotorikken, får baret allikevel kjenne på ulike smaker og konsistenser!

Barnet mitt nekter en av smakene, skal vi fortsette å prøve?

Du skal aldri tvinge barnet ditt til å spise. Da er det bedre å fortette på et senere tidspunkt, dette kan være senere på dagen eller neste uke. Husk at det er viktig å ta seg tid rundt matbordet, vent til barnet har svelget eller spyttet ut innen du tilbyr mer. Poenget med STEP-programmet er ikke at barnet skal spise store porsjoner, men at barnet får smake ulike smaker og det er tilstrekkelig at smaksprøvene så vidt når barnets lepper.

Barnet mitt ser lei seg ut og gjør grimaser hver gang puréen kommer i munnen, skal det være slik?

En vanlig reaksjon når barnet får introdusert nye smaker er å gjøre grimaser, hoste eller rister på hodet. Disse reaksjonene er ikke farlige. Som forelder er det lett å tenke at disse reaksjonene ikke er bra og at vi er på jakt etter glade miner. Dette fører ofte til at vi unngår å gi barna våre sure og bitre smaker. STEP er laget med det formål å hjelpe ditt barn å utvikle et bredere repertoar av smaker og øke sjanser for å være glad i flere grønnsaker og frukter i fremtiden.

Page 16

 

APP KOMMER SNART I APP STORE

APP KOMMER SNART I GOOGLE PLAY