Familj äter frukost vid sommarstugan en solig sommardag

Sempers historie

Alt startet med at Ninni Kronberg fant opp en metode for å tørke melk. Hennes oppfinnelse la grunnlaget for dagens Semper. Melk var noe det var overskudd av, og tørking av melk til pulver, gjorde at man kunne ta vare på naturens ressurser. Oppfinnelsen ble ansett av Landbruksdepartementet som svært viktig, og ble belønnet med statsstøtte, mot at det ble grunnlagt et selskap. Den svenska gründeren Axel Wenner-Gren hadde tro på ideen, og startet selskapet Svenska Mjölkprodukter AB 1939, det som senere ble Semper. Den første melkepuleranlegger lå i Kimstad, Östergötland.

Under krigsårene ble melkepulver stort i Sverige. Semper ekspanderte og i år 1942, mitt under andre verdenskrig, ble det bygget en ny fabrikk i Götene. Der ble det utviklet bakeprodukter, velling og i 1948 lanseres BabySemp. Verdens første industrifremstilte morsmelkerstatning ble født!Produktet  utvikles i samarbeid med forskere, og Semper etableres som et forskervennlig og innovativt selskap.

Årene som fulgte etter krigen var vanskelig for Semper. Melkepulver var ikke lenger en mangelvare, nå var det overskudd i hele Europa, og derfor ble det viktig å lete etter nye forretningsområder. I samarbeide med mølleindustrien testet man nå å tilsette melkepulver direkte i melet. Nå kunne vi selget halvfabrikata til bakeindustrien og tilveksten var et faktum.

Velling og morsmelkerstatning ble nå tilgjengelig i de fleste butikker, men Semper ønsket nå å tilnby måltider som var spesielt tilpasset små barn. Hermetikkselskapet Felix ble en ny samarbeidspartner og de første middagsglassene rullet ut av fabrikken i Eslöv i 1960. Et annet viktig årstall i vår historie er i 1971 da Mjölkcentralen (som blir Arla 1975) tar over Semper.

I årene mellom 1960 og 1990 skjedde det store forandringer hos Semper. Alt fra muggost til Pucko, Øyekakao og leker er endel av sortimentet, men hele tiden er det barenemat som er kjernen i virksomheten. Det er først i 1990 da Semper kjøper Julvels glutenfrie sortiment at vi tar steget inn i den glutenfrie verden. 

I starten av 2000-tallet så rendyrker  Semper sin virksomhet. Vår visjon er å bli ”Nordens ledende næringsmiddelselskap innen kategoriene barnemat og glutenfritt, samt Nord-Europas ledende pannekakeleverandør”. I 2006 blir Semper kjøpt opp av det internasjonale næringsmiddelselskapet Hero, og omtrent i samme periode utvides vårt forretningsområde inne barnemat og glutenfritt i Norge, Danmark och Finland.

Pannekaker er nå en saga blott, men vår vision om att vara den ledande aktören inom barnmat och glutenfritt i Norden har vi nått. Dessutom blev vi år 2015 valda till Årets Livsmedelsexportör. Vi är stolta över vårt ursprung och vår historia, men vi lever inte på gamla meriter. Istället strävar vi alltid efter att utvecklas och förbättras.