Semper Step är en metod och app som får ditt barn att älska grönsaker

Hva er en STEP-merket oppskrift?

Når du serverer barnet ditt en STEP-merket oppskrift, kan du være sikker på at barnet ditt får i seg store mengder grønnsaker og at næringsinnholdet er beregnet med forskning og kunnskap som grunnlag. 

Disse oppskriftene har vært en del av en svensk forskningsstudie (OTIS-studie) gjort av universitet i Umeå, med mål om å undersøke hvordan man kan legge grunnlaget for sunne matvaner allerede hos små barn. Oppskriftene er rike på smaker og inneholder mye grønnsaker og belgvekster, og er derfor en god start på en klimasmartere vei videre.

STEP Oppskrift

Det unike med STEP-oppskriftene

STEP-merkede oppskrifter er unike fordi de er bærekraftige og næringsinnholdet tilpasset behovene til små barn i utvikling og vekst. De inneholder flere råvarer som ennå ikke er så vanlige i dagens husholdninger, men som har tradisjon i Norden. Noen smaker er litt mer bitre og mindre søte, dette for å venne barna til den naturlige smaken av råvarer helt fra starten.

Maten i studien

OTIS er den første studien for små barn der de spiste etter New Nordic Diet. Denne dietten betyr høyere innhold av sesongens grønnsaker, rotgrønnsaker, kål, frukt, bær, fullkorn og urter fra Norden og et lavere inntak av kjøtt, kjøttprodukter, salt, sukker og mettet fett.

250 svenske barn fra 4 måneder til 18 måneder deltok i OTIS-studien. Halvparten av barna ble tilfeldig trukket ut til å være del av en nordisk gruppe med lavere proteininntak. Disse barna fikk nordiske råvarer basert på konseptet New Nordic diet sammen med smaksopplæring ved 4-6 måneder og deretter fra 6 måneder disse oppskriftene sammen med industriprodusert barnemat som: grøt, varme retter, grønnsakspureer og frukt/bærpuréer.

Den andre halvparten av barna var med i en kontrollgruppe og fulgte rådene og anbefalingene gitt i dag av svenske helsemyndigheter.

New Nordic Diet-konseptet står på tre bein: helse, gastronomi og bærekraft, tre aspekter som inngår for helsen til barnet og vårt miljø. Konseptet kommer fra Nordisk ministerråd og har tidligere vært inkludert i studier med skolebarn og voksne

Spiste 42-88 % mer grønnsaker og rotgrønnsaker

Barna i den nordiske gruppen som spiste disse oppskriftene, blandet med industriprodusert barnemat på glass, spiste mye mer grønnsaker og rotgrønnsaker enn kontrollgruppen. Den nordiske gruppen spiste 42–88 % mer grønnsaker per dag mellom 9–18 måneders alder. Tilsvarende var inntaket av rotgrønnsaker per dag mye høyere i den nordiske gruppen ved samme alder. Det lavere inntaket av protein påvirket ikke barnets helse negativt og de spiste innenfor den anbefalte mengden et barn trenger.

STEP metoden - Semper Barnmat

En gastronomisk smaksopplevelse

En STEP-merket oppskrift garanterer et høyt innhold av grønnsaker og fiberrike grønnsaker som rotgrønnsaker og en passende mengde animalsk protein eller vegetabilsk protein for barnets helse. Oppskriftene garanterer også en gastronomisk opplevelse med et stort utvalg av ulike smaker for barnets smaksutvikling.

Publiseringsdato: oktober 2022

Forfatter: Ulrica Johansson, forsker, kostholdsekspert og gastronom. Ulrica tok doktorgraden ved Umeå universitet med sin forskning på OTIS-studien .

Til oppskriftene

Fortsett å lage barnemat med STEP-oppskriftene!