Glutenfritt surdeigsbrød
Brød og rundstykker

Glutenfritt surdeigsbrød med surdeigsstarter

Vurdering

(0 votes)

(0 votes)

Mange tror kanskje det er umulig å bake surdeigsbrød som også er glutenfritt, men det er det ikke. Her kan du både prøve deg på en helt egen surdeigstarter og som etterpå kan bli til deilig glutenfritt surdeigsbrød.

 • Tilberedningstid
  2,5 time
 • Porsjoner
  1 brød
 • Vanskelighetsgrad
  Vanskelig
Lagre oppskriften

Surdeigsstarter

 1. Dag 1: 

  Ha 1 dl romtemperert vann og ½ dl mel, for eksempel Semper bokhvete og teffmel, i et stort syltetøyglass og bland det godt sammen. Sett på lokket men ikke skru det igjen. Det dannes karbondioksid som må slippes ut. Oppbevar glasset på kjøkkenbenken. 

 2. Dag 2 og 3: 

  Rør i blandingen to ganger om dagen, gjerne morgen og kveld. Pass på å lukte på blandingen, den skal nå begynne å lukte syrlig, men frisk. 

 3. Dag 4, på morgenen: 

  Rør i blandingen før du tar bort omtrent halvparten av surdeigsstarteren og tilsetter 1 dl romtemperert vann og 1 ½ dl mel som blandes godt sammen. 

 4. Dag 4, på kvelden: 

  Gjør det samme som på morgenen, men tilsett 1 dl romtemperert vann og 1 dl mel. 

 5. Dag 5, på morgenen: 

  Gjør det samme som du gjorde på kvelden, dag 4.

 6. Dag 5, på kvelden: 

  Nå skal surdeigsstarteren ha vokst til dobbel størrelse og er klar til bruk. 

   

  Slik holder du liv i surdeigsstarteren: 

  Surdeigsstarteren kan oppbevares i kjøleskapet og brukes ved behov. Den bør helst mates omtrent en gang i uka. Når den mates gjør du følgende: Ta omtrent halvparten av surdeigen over i et rent glass og fyll på med 1/2 -1 dl mel og tilsvarende mengde kaldt vann og sett den i kjøleskapet. Hvis du skal bake tar du ønsket mengde surdeig fra det opprinnelige glasset. 

    

  Surdeigen kan står lenger uten å bli matet, men får den ikke mat i form av mel vil den etter hvert sulte og dø. Da kan man alltids lage en ny starter.  

Grovt glutenfritt surdeigsbrød

 1. Ha romtemperert vann og yoghurt i en bakebolle. Smuldre gjæren i væsken og rør den ut. Tilsett surdeigsstarteren, salt og sirup i væsken og spe med mel og solsikkefrø mens du lar deigen eltes i minst 15 minutter, gjerne lenger om du har mulighet. La deigen heve minst 1 time på et lunt sted. Smør en brødform og ha deigen over i formen.

 2. La deigen heve ca. 1 time med et klede over på et lunt sted.  

 3. Stekes i ovnen på midterste rille ved 225 grader i ca. 30 minutter eller til brødet er ferdig stekt. 

  Tips! Bank på toppen og hør om du hører er en hul lyd. Høres en hul lyd, er brødet ferdig stekt! 

   

  Det som gjør dette brødet så godt er at det inneholder både sukker og salt. Det at det blir så saftig er at det bakes med kesam og surdeigsstarter.