Om gluten
Vi synes alle fortjener bra mat. Naturligt god mat uten tilsetningsstoffer. Barn og voksne med særlige mat- og ernæringsbehov skal kjenne seg trygge på maten de spiser, og samtidig nyte gode smaker. Vi tilbyr et bredt sortiment, slik at du skal ha friheten til å velge det som passer akkurat for deg.
6 fakta om gluten
-
Gluten er et protein som finnes i våre vanlige kornslag: hvete, rug og bygg.
-
Er man glutenintolerant skal man følge en glutenfri kost. Gluten skader tynntarmens slimhinne, som igjen fører til at kroppen ikke tar opp livsviktige næringsstoffer i maten.
-
Gluten finnes blant annet i vanlig brød, pasta, kaker, boller, couscous, i ferdigmat, samt godteri.
-
Velg heller naturligt glutenfrie matvarer som poteter, ris, grønnsaker, frukt, egg, kjøtt, fisk og meieriprodukter. Det finnes også et godt utvalg av glutenfrie produkter og glutenfri havre, som gjør det enklere å følge en variert glutenfri kost.
-
Glutenfrie havregryn (ren havre), produseres på en slik måte at risikoen for forurensing av andre kornslag minimeres. Siden 2000 har fagrådet hos NCF anbefalt glutenfri havre*.
-
Den glutenfrie kosten kan fort inneholde litt lite fiber. Havre er en god kilde til fiber. Ikke minst smaker den godt og gir større variasjon i kostholdet. Nyt derfor havre i ulike former f.eks. i muffins med havre eller smoothie.
- *Kan inngå i kostholdet til voksne cøliakere i moderate mengder: 50 g/dag=5 ss.
- *Barn bør vente til forholdene i tarmen er normalisert. I praksis 3-6 måneder. Start med 20-40 g i samråd med lege.
Har du spørsmål om gluten?
Om du ikke finner svar på spørsmålet ditt her, er du velkommen til å ta kontakt med forbrukerkontakten hos Semper.
Bruk vårt kontaktskjema eller ring oss i åpningstiden.
Telefon: 800 30 580, hverdager kl. 09.00-12.00.