Cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet for gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt (dinkel). Autoimmun vil si at kroppen går til angrep på egne celler. Det er fortsatt usikkerhet rundt hvor vanlig cøliaki faktisk er, men det antas at 1-2 % av den norske befolkningen har cøliaki. Mange går rundt med en uoppdaget og ubehandlet cøliaki. Symptomene kan være svært forskjellige fra person til person. Foreløpig er det bare en behandling ved cøliaki og det er en glutenfri kost. Det er viktig at det stilles en sikker diagnose.

Hvem får cøliaki?

Omtrent halvparten av befolkningen har arveanlegg som gjør det mulig å utvikle cøliaki, og sykdommen kan komme når som helst i løpet av livet. Det er derimot forholdsvis få som utvikler sykdommen. Cøliaki eller glutenintoleranse forekommer både hos barn og voksne, men er vanligere hos kvinner. Sykdommen er arvelig, og er det cøliaki i familien, er det større risiko for å utvikle sykdommen.

Under de siste tiårene har cøliaki øket i vår del av verden, uten av forskerne vet hvorfor. Det peker kanskje i retning av at det er livsstilsrelatert. Er det mistanke om cøliaki ta kontakt med lege.   

Hvorfor glutenfri kost?

Foreløpig er det bare en behandling ved cøliaki og det er en glutenfri kost. Det er viktig at det stilles en sikker diagnose. Gluten finnes i de vanlige kornslagene hvete, rug, bygg og spelt (dinkel). Hvis en person med cøliaki spiser matvarer med gluten vil slimhinnen i tynntarmen bli betent, og tarmtottene redusert, noe som igjen fører til at evnen til å suge opp næringsstoffer blir mindre. Sykdommen er kronisk. Det betyr at hvis du først har fått diagnosen må du unngå å få i deg gluten resten av livet. Ved å følge en glutenfri kost vil de fleste ikke merke mye til sykdommen.