Två händer fulla med bär

Mangel på næringsstoffer

Kan det bli for lite av noen næringsstoffer?

Ubehandlet cøliaki kan gi vitamin- og mineralmangel som kan gi slapphet, trøtthet, beinskjørhet, depresjon og konsentrasjonsvansker. Det er kjent at en behandlet cøliakers kosthold ofte har for lite jern, sink, vitamin D, B-vitaminer. 

Studier

Det finns i dag flere studier som viser at både voksne og ungdommer med behandlet cøliaki, og som har fulgt en glutenfri kost over et lengre tidsrom, har et lavere inntak av jern enn normalbefolkningen. I en nederlandsk undersøkelse, med voksne ny diagnostiserte cøliakipasienter, viste det seg at en av fem (20 %) hadde folat-mangel og B12-mangel og 14,5 % hadde B6-mangel. I tillegg manglet også mange av deltakerne både A og D-vitaminer og flere mineraler. Deltakerne ble oppdaget ved en tilfeldighet, og hadde ikke hadde de typiske klassiske symptomene på cøliaki. En tredjedel av deltakerne var også overvektige og 90 % av deltakerne hadde en eller flere vitamin- eller mineralmangler, noe som viser at selv blant de med cøliaki uten symptomer er mangel på mikronæringsstoffer svært vanlig.

Kilder:

Kostråd

'Det beste er selvfølgelig å få i seg det som trengs via naturlig glutenfri mat som fisk, kjøtt, magre meieriprodukter, egg, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, bønner som er de sunneste og mest næringsrike matvarene vi har. Kosttilskudd kan aldri erstatte vanlig mat. Noen ganger kan det være smart å ta tilskudd om det ikke finnes gode nok kilder i kostholdet, eller om det er flere allergier inne i bildet som gjør at det er et begrenset utvalg med matvarer å velge mellom. Variasjon gir mangfold.

  •  Vitamin D

 Kilder: Tran, feit fisk, smør, margarin, og sollys.

Det finnes få gode kilder til vitamin D i kostholdet og derfor er det smart å ta tran hele året.

 

  • Kalsium

Kilder: I all hovedsak melk, yoghurt og ost er best, men også noe i brokkoli, mandler og sardiner.

Hvis melk og melkeprodukter ikke inngår i kostholdet er det berettiget med tilskudd av kalsium. Hvis det velges laktosereduserte produkter vil det gi kalsium. Soya- og rismelk er beriket med kalsium.

  • B-vitaminer er det i alt 8 av

 Kilder til vitamin B12: Melk, lever, skalldyr, ost, egg. Fermenterte grønnsaker og spirer kan være en kilde til B12. Vitaminet finnes kun i animalske matvarer. Veganere anbefales å ta tilskudd av B12.

 Kilder til folat: grove kornprodukter, grønnsaker, surmelksprodukter, sitrusfrukt,

 Kilder til tiamin (B1): kornvarer, kjøtt, melk og poteter er best.

 Kilder til niacin (B3): kjøtt, korn og poteter er best men også noe i fisk, melk, egg, kaffe, nøtter, frukt og grønnsaker.

 Kilder til riboflavin (B2): melk, kjøtt, og kornvarer er best.

  •  Jod

 Kilder: Gode kilder er kumelk, yoghurt, brunost, hvit fisk og jodert salt. Hvis melk og hvit fisk ikke inngår i kostholdet kan det fort bli for lite jod. Soya- og rismelk inneholder ikke jod. De fleste multivitamin-/mineraltabletter inneholder jod.

  •  Jern

Kilder: Rødt kjøtt, kornprodukter, innmat, bønner, Kornvarer bidrar med over 35 % av jernet i normal- befolkningen. Det anbefales vanligvis ikke å ta jerntilskudd forebyggende, men ved jernmangel tas tilskudd i samråd med lege.

Semper beriket brød og knekkebrød med jern og B-vitaminer slik at våre produkter skal være en like god kilde til jern og B-vitaminer som standard produkt.