Quinoa glutenfritt knäckebröd

Andre spørsmål

Lær dig mer om gluten og våre glutenfrie produkter!

Spørsmål: Hvorfor står det laktosefritt og ikke melkefritt?
Svar: Vi har produkter som ikke har melk som ingrediens, men vi har andre produkter som inneholder melk i samme produksjonslokale. Faktum er at det da blir nesten umulig for oss å merke et produkt melkefritt ( = melkeproteinfritt).  Skal vi merke et produkt med melkeproteinfritt krever det utrolig mye rengjøring, alternativt et absolutt melkefritt miljø. Det vi får til i produksjonslokalet er laktosefrie produkter, som er merket laktosefritt, og da inngår ikke melk som ingrediens i produktet. 
 

Spørsmål: Finnes det Semper produkter i andre land?
Svar:
Ja, det finnes Semper glutenfrie produkter i flere europeiske land. Klikk her for flere land som fører Semper glutenfrie produkter.

Spørsmål: Kan jeg få smaksprøver på glutenfrie produkter?
Svar:
 Vi har dessverre ikke smaksprøver som vi kan sende ut.  

Spørsmål: Hva betyr PPM?
Svar:
PPM betyr ”parts per million”. 1 ppm = 1 mg/kg. Det er den enheten man angir gluten på.

Spørsmål: Kan en som er glutenintolerant spise hvetestivelse?
Svar: Ja, om hvetestivelsen er glutenfri. Glutenfri hvetestivelse brukes vi siden det ofte har bedre bakeegenskaper enn for eksempel  ris, mais og potet.

Spørsmål: Kan man spise hvetestivelse om man har hveteallergi?
Svar: På lik linje som ved cøliaki, anbefales ofte personer med allergi mot hvete å starte med glutenfri kost. 

Spørsmål: Hvorfor er de glutenfrie produktene dyrere enn andre produktet? 
Svar: Dessverre er det slik at glutenfrie produkter er dyrere enn standard produkter. Det er mange årsaker til det. Bl.a. produseres det mindre volumer av glutenfrie matvarer og derfor blir råvare kostnadene høyere. Råvarene må være garantert glutenfrie som også krever ekstra kontroll hos leverandøren for råvaren, og det er også kostbart med ekstra håndtering og analyser i produktsjonslokalene. 

Ofte må råvarene spesial håndteres fra åker til produksjon. Eksempelvis gjelder det havren  som produseres på åkre hvor det ikke har blitt produsert hvete, rug og bygg de to foregående årene. Den glutenfrie hvetestivelsen blir også spesial håndtert under produksjon. 

Spørsmål: Hvordan er sikkerhetsforskriftene hos Semper?
Svar: Vi har strenge sikkerhetsrutiner for å sikre at råvarene ikke inneholder spor av hvete, rug og bygg. Det er også viktig at råvarene ikke er kontaminerte under dyrking f.eks. havren eller under transport.  Vi krever at det skal være god kontroll i hele produksjonskjeden til vi mottar råvaren.  Råvarene kjøpes med sertifikater og vi har seriøse leverandører som lever opp til våre kvalitesskrav, ikke bare når det gjelder gluten, men også mikrobiologisk og kjemisk. Vi gjør kontroller på råvarene i form av analyser, spesielt om vi har en ny råvare. Dette for å sikre at varen holder den kvaliteten vi krever. Det her gjelder selvfølgelig alle råvarene til samtlige glutenfrie produkter. 

Vi har høye kvalitetskrav på vårt bakeri og produksjonslokale. Vi jobber tett sammen med produksjon og utvikler produkter selv. Vi tester og justerer både nye og eksisterende oppskrifter for å ha så bra produkter som mulig. Vi jobber kontintuerlig med å forbedre eksisterende produkter og utøke vårt glutenfrie sortiment. Vi krever at våre produsenter kontrollere gluten og i tillegg gjør vi hos Semper stikkprøvekontroller. 
 

Vi har hele tiden som mål at våre produkter skal smake godt og ha høy kvalitet, og matvarer som brød, knekkebrød og pasta skal være næringsriktige. Her er råvarene veldig viktige. Vi bruker mye tid på å velge ut de riktige råvarene, finne råvarer med riktige egenskaper,  og finne ut hvordan råvaren vil fungere i sluttproduktet. De glutenfrie deigene kan ikke sammenlignes med tradisjonelle deiger som inneholder gluten, og de krever derfor mer omsorg - derfor spiller valg av råvarer en viktig rolle. Derfor har vi et prøvebakeri på Semper der vi tester, bedømmer nye råvarer og utvikler nye produkter.