saus
Middag

Saus, tre varianter

Vurdering

(0 votes)

(0 votes)

En god, glutenfri saus er mye lettere å lage enn man skulle tro. Så om du ikke finner din favoritt i hyllen - lag den selv. Her har vi laget tre varianter på typiske sauser som kan brukes som base for nesten en hver saus.

  • Tilberedningstid
    15 min
  • Porsjoner
    3 sauser
  • Vanskelighetsgrad
    Lett
Lagre oppskriften

Hvit saus

  1. Smelt smør i en kjele.

  2. Bland sammen fin mix og melk med en visp. Bland det godt sammen slik at det ikke er noen klumper igjen. 

  3. Hell jevningen i en jevn stråle over i kjelen, mens du pisker jevnt og godt med en ballongvisp. Kok opp og la sausen koke et par minutter. 

    Skulle den bli tykk, jevn den med litt melk til passe konsistens.

    Tips. Denne sausen kan lett bli en bechamel saus, bare tilsett ost. 

Brun saus

  1. Ha fin mix i en kjele sammen med smør eller margarin. Brun det godt , mel og smør skal ikke bli brent, men det skal få en fin og brun farge. 

  2. Bland vann og buljong sammen og hell det i en tynn stråle i blandingen, mens du visper godt med en ballongvisp. 

  3. Skulle du være så uheldig å få klumper, sikt alt gjennom en finmasket sikt. Vask kjelen og ha sausen tilbake. 

  4. Smak til med salt og pepper. Er ikke fargen brun nok, tilsett noen dråper sukkerkulør og rør alt godt sammen til en passe tykk saus.

    Tips! Sausen kan enkelt gjøres vegetarisk ved å bruke grønnsaksbuljong. Brun saus kan fryses, så lag en stor porsjon når du først er igang.  

Tomatsaus

  1. Ha alle ingredienser i en kjele. Ønsker du litt sterkere smak kan du tilsette litt finhakket chili. Kok opp og la den småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

  2. Ha alt over i en blender/stavmikser og kjør det til en saus.

  3. Ha den tilbake i kjelen og server!

    Tips! Tomatsaus kan fryses og denne base oppskiften passer til alle matretter med tomatsaus.