Far holder baby

Kolikk

Det er fortsatt ikke klart hva kolikk er. Vi kan si at det er et samlebegrep for en tilstand der spedbarnet gråter eller skriker utrøstelig minst tre timer per døgn. Mer normalt er det at barnet skriker 1 - 1,5 time per døgn. Det at barnet skriker er en situasjon er som veldig belastende for foreldre og barn. Det er derfor viktig at foreldrene får hjelp og avlastning av venner og familie. Kolikk er uvanlig hos barn over 4 måneder. Mange ganger kan det virke som om barnet har vondt i magen på grunn av gass og mageknip. Kolikk oppstår fra barnet er bare noen uker gammelt og opp til 3-4 måneder.

Råd ved kolikk

 • Om mor ammer er det bra å teste ut om det har betydning om mor unngår løk, kål,. plommer, pærer, kaffe og te, samt sterk krydret mat.
   
 • Babyen må rape godt etter hvert måltid.
   
 • Bær barnet i bærsele/-sjal.
   
 • Vugg barnet i vognen.
   
 • Prøv spedbarnsmassasje.
   
 • Kontakt helsestasjonen om barnet skriker mer enn 3 timer per døgn i 2  uker.  I råd med helsestasjon eller barnelege kan mor til det ammende barnet forsøke å utelukke alle melkeprodukter fra kostholdet, om barnet er allergisk mot kumelkprotein. Melkefri kost bør prøves minst en uke for å se om det har effekt. Barn som får morsmelkerstatning skal gå over til en morsmelkerstatning uten kumelkprotein ved mistanke om kumelkproteinallergi. 


* Studier fra BioGaia

Semper Dråper med rød skje på et fat

Semper Dråper kan brukes ved spedbarnskolikk

Semper Dråper (L reuteri Protecis DSM 17938) kan brukes ved spedbarnskolikk. Semper Dråper er en oljeløsning som er tilsatt Lactobacillus reuteri. Lactobacillus reuteri er en naturlig melkesyrebakterie og blir ofte klassifisert som en probiotika, grunnet den positive effekt på helsen. 

Lactobacillus reuteri virker i samspill med de bakteriene i tarmen. I flere kliniske studier har Lactobacillus reuteri vist seg å ha effekt og være sikker for barn*. Semper Dråper selges på apotek. Dråpene oppbevares i romtemperatur. En dagsdose er 5 dråper og gir 100 millioner CFU (Colony Forming Units). En flaske på 10 ml gir 50 døgndoser og rekker  til 1 1/2 måned.