Header Baby - baby sleeping

Kumelkproteinallergi

4-6% av alle små barn  er allergiske mot en eller annen matvare. Kumelkproteinallergi forekommer hos ca. 2-3% av alle spedbarn og debuterer gjerne før 6 måneders alder.

Etiologi

Kumelkproteinallergi betyr at barnet ikke tåler proteiner som finnes i melk. De viktigste proteinene i kumelk er kasein, samt myseproteinene betalaktoglobulin og alfa-laktalbumin.Barn kan være allergiske mot alle disse proteinene, men det er vanligst med allergi mot betalaktoglobulin.

En del barn har IgE mediert reaksjon på kumelk. Analyser av spesifikt IgE i blodet mot kumelkprotein kan i visse tilfeller være av diagnostisk verdi. Hos andre barn (med ikke-IgE mediert reaksjon) har vi i dag ingen målbar immunologisk faktor tilgjengelig for å stille diagnose. I disse tilfellen blir eliminasjon og provokasjon med kumelk, eneste mulighet for å stille en diagnose. De aller fleste barn vokser av seg allergien før 3 års alder. Det blir derfor viktig å følge opp og evaluere underveis om melkeprotein kan inngå i kostholdet igjen, siden barnet ikke skal ha et mer begrensende kosthold enn nødvendig.

Symptomer

Symptombildet er veldig varierende. Mage-tarm kanalen (diarè, kolikk, magesmerter) og hudsymtomer (eksem, elveblest) er vanlige.

Residiverende akutte bronkitter kan også være et symptom på kumelkproteinallergi. 3 måneders kolikk kan være en reaksjon på kumelkprotein både hos barn som får morsmelkerstatning og hos barn som ammes. Samme mekanisme kan ligge til grunn ved kumelkproteinallergi ved uttalt atopisk eksem hos fullammede barn. Likeså kan blod i avføringen (allergisk kolitt) komme av kumelkproteinallergi, hos barn som ammes. En del barn reagerer umiddelbart som følge av inntak av kumelk, ofte med mer voldsomme reaksjoner, som kraftig oppkast eller elveblest. Anafylaktisk reaktion kan forekomme. Andre barn har en mer langsom sykdomsutvikling med tiltagende symptomer i løpet av dager eller uker. Symptomen er da oftes diaré og dårlig vektøkning.

Bebismage - Semper Barnmat

Behandling av kumelkproteinallergi

Kumelkproteinallergi behandles med et kosthold fritt for melk- og melkeprodukter. For at barnet skal få riktig behanding, og for å unngå at friske barn anbefales en melkeproteinfri kost, er det viktig at det stilles riktig diagnose. Den som ordinerer en melkeproteinfri kost er ansvarlig for at barnet følges opp og at det evalueres underveis Kumelkprotein overføres til morsmelken når mor spiser matvarer med melkeprotein, f.eks drikker kumelk. Hvis mor ammer barnet kan hun mest sannsynlig fortsette å spise som normalt, dvs. ha kumelkprotein i kostholdet. I hvert enkelt tilfelle må det gjøres en individuell bedømming avhengig av hvor allergisk barnet er og hvilken typer reaksjoner barnet får, hvor mye melk og melkeprodukter mor spiser, og om barnet fullammes eller delvis ammes. 

 

Hvis barnet får morsmelkerstatning vil barnet i første omgang få et hydrolysat på blå resept.  Obs! Delvis hydrolyserte morsmelkerstatninger, f.eks. HA-produkter, kan ikke brukes ved kumelkproteinallergi. Kumelkproteinallergi må ikke forveksles med laktoseintoleranse. Laktosefrie produkter kan ikke inngå i et kosthold uten melkprotein.  Laktosefri produkter er laget av melk og inneholder like mye kumelkprotein som vanlige melkeprodukter.  Laktoseintoleranse hos barn innen skolealder er veldig uvanlig. Protein i sausmelk og geitemelk er veldig lik proteiner i melk skal også disse matvarene unngås ved melkeallergi. Melkeprodukter er en veldig god kilde til bl.a. kalsium og D-vitamin er det viktig at barnet tilbys erstatningsprodukter som er beriket. Hvis det er tilgjengelig klinisk ernæringsfysiolog er det bra å bestille en time for å få råd og tips om hva som bør unngås i kostholdet, samt informasjon om erstatningsprodukter uten melk. Ikke minst er det viktig å sikre at kostholdet inneholder viktige næringsstoffer, eller om barnet må ta tilskudd som kalsium.

Melkefri grøt- glutenintroduksjon - Semper Barnemat

Sempers melkefrie grøt

Semper har en melkefri grøt på det norske markedet. Grøten fra 6 måneder passer også bra ved gluten introduksjon. Hvis barnet starter tidligere enn seks måneder med grøt passer denne grøten bra som startgrøt.

Se våre produkter

Melkeproteinfri kost

Det er viktig å lese ingredienslisten nøye. Bruk ikke produkter som inneholder følgende matvarer eller betegnelser i ingredienslisten:

  • Melk, syrnet melk, yoghurt, fløte, iskrem
  • Rømme, Creme fraiche
  • Ost, kesam, kvarg, fetaost, mozzarella, ferskost, tubeost
  • Prim, brunost
  • Smør, margarin*
  • Skummetmelkpulver, fløtepulver, tørrmelk
  • Velling og grøtpulver
  • Myse/mysepulver
  • Melkeprotein, melkealbumin, Kasein/kaseinat, melkeeggehvitte, melkesjokolade
  • Laktose, melkesukker,  laktosereduserte produkter, laktosfrie produkter


* et finnes margarin uten melk

Semper har flere produkter som passer hvis barnet har melkeproteinallergi som melkefri grøt, spiseklar grøt fra 6 måneder. Les mer om våre produkter her.