Baby_far_mat_med_flaske_av_mamma

Å gi mat med flaske

I Retningslinjene for spedbarnsernæring anbefales det at babyen fullammes de første seks månedene. Det kan være flere grunner til at mor ikke kan eller vil amme, og i slike tilfeller er det anbefalt å bruke morsmelkerstatning. I noen tilfeller har ikke mor nok morsmelk, og da kan man gi morsmelkerstatning i tillegg. Både morsmelk og morsmelkerstatning gir barnet alt det behøver næringsmessig for optimal vekst og utvikling, og er tilpasset til hva barnet kan håndtere og omsette, bortsett fra vitamin D. Uavhengig om barnet får morsmelk eller morsmelkerstatning, er det anbefalt tilskudd av vitamin-D dråper fra 1 ukes alder.  Sempers morsmelkerstatning er utviklet med morsmelken som forbildet og i samarbeidet med barneleger. Alltid med det lille barnet i fokus.  

Baby hviler på brystet til mor

Morsmelk i tåteflaske

Om du ammaer, kan det være smart å spare på morsmelken. Av ulike årsaker kan det innimellom være behov for å gi babyen flaske, og da er det bra å ha noe i frysen. Hygiene er viktig. Håndmelk med rene hender eller bruke en rengjort brystpumpe. Oppbevar morsmelken i ren flaske eller emballasje egnet for mat. Morsmelk er holdbar opp til tre døgn i kjøleskap. Du kan fryse med morsmelk. Les mer her om du har overskudd av morsmelk.

Om du har behov for å gi morsmelk på flaske bare i enkelte tilfeller er det bra å ha tenkt på hvilken flaske og hvilken flaskesmokk som skal brukes. I starten bør man velge en flaskesmokk med det minste hullet for å sikre at maten kommer langsomt ut av flasken. En flaskesmokk med mange små hull vil hindre at barnet ikke spiser for fort, og at det da er mindre sjanse for at babyen svelger for mye luft eller kaster opp. Flasken skal dryppe langsomt når du holder flasken opp ned. Om hullet  i flaskesmokken er for stort, renner maten for fort ut, og barnet trenger ikke suge hard nok for å få i seg maten, noe som er ekstra viktig å tenke på for deg som vil fortsette å amme. 

Å gi morsmelkerstatning eller tilskuddsblanding i tåteflaske

Rådfør deg alltid med Helsestasjonen før du gir morsmelkerstatning eller tilskuddsblanding. Det er viktig at du blander morsmelkerstatning og tilskuddsblanding i riktig blandingsforhold. Renhold er viktig og start alltid med å vaske hendene nøye.

For å være på den sikre siden anbefales du å koke vannet til ditt nyfødt barn, for å minske risikoen for at barnet får i seg bakterier. Det er bra å bruke et desilitermål for å måle opp riktig mengde vann, da mengdeangivelse kan variere noe fra flaske til flaske. En kjøkkenvekt kan også benyttes for å måle opp riktig mengde vann.

Det er viktig å bruke riktig mengde pulver, slik at barnet får i seg den riktige sammensetningen av alle verdifulle næringsstoffer. For mye pulver kan være en medvirkende årsak til treg mage, for lite pulver kan føre til et for lavt inntak av energi og næring. 

Rengjøring

Er det resten igjen i tåteflasken skal disse ikke spares til senere. Kast eventuelle rester når barnet har spist ferdig. Vask tåteflaske, flaskesmokk og ringen nøye med varmet vann og oppvaskmiddel. bruk gjerne flaskebørste. Flaskene kan også vaskes i oppvaskmaskin. Vask alltid nye flasker innen bruk og kast de som har fått riper på innsiden. Kok gjerne flaskesmokkene et par ganger per uke og sjekk at de er hele.