Barn og vegetarisk mat
Vegetarisk mat er både godt og sunt. Hva gjør du med barnets måltider og spisevaner, hvis hele eller deler av familien spiser veget/barnemat/barn-og-mat/barn-og-vegetarisk-matarisk? Her deler vi noen tips om hvordan du kan tenke rundt vegetarisk mat til baby og hvilke grønnsaker du bør unngå å gi det første året.
Viktigt med protein for små barn
Selvfølgelig er det mulig å servere vegetarisk mat til barn. Men det er ekstra viktig å sørge for at barnet ditt får den næringen han eller hun trenger i den viktige vekstfasen. Hvis du velger å fjerne kjøtt, fisk eller egg, er det viktig å legge til tilsvarende proteinrike matvarene til den daglige kosten. Husk også at det er viktig at maten du serverer inneholder nok vitaminer og mineraler som jern og kalsium. Berikede produkter som vår jernberiket grøt er derfor en gunstig komponent i et vegetarisk kosthold.
Vegetariske matvarer som er proteinrike
- Belgfrukter som erter og bønner (spesielt soyabønner)
- Linser
- Brød, grøt og müsli
- Hirse og andre kornprodukter
- Nøtter
- Poteter og rotgrønnsaker
- Grønne bladgrønnsaker
Pass på fiberinnholdet
Vegetarisk mat som ikke er egnet for små barn, er ofte for fiberrik for små mager. Dette betyr at maten tar mye plass og barnet ditt blir så raskt mett at det ikke får den mengden energi det trenger.
Vegansk mat for barn
Å spise veganskmat, det vil si og bare spise grønnsaker og helt uten melkeprodukter er ikke anbefalt for små barn. Kontakt helsedirektoratet hvis du er usikker.
Bra vegetarisk mat for barn
Hvis du velger å servere et vegetarisk kosthold, kan denne listen være en god guide til hva maten skal inneholde hver dag for at barnet ditt skal vokse og føle seg bra:
- Fett fra margarin, smør, vegetabilske oljer, nøtter og avokado.
- Vitaminer fra grønne grønnsaker, frukt, meieriprodukter, vegetabilske oljer, nøtter og belgfrukter.
- Karbohydrater fra poteter og rotgrønnsaker, ris, frokostblandinger, belgfrukter, frukt, bær og grønnsaker.
- Mineraler fra korn, grønnsaker, rotgrønnsaker, belgfrukter, nøtter, bær og meieriprodukter.
- Proteiner fra meieriprodukter, erter og forskjellige typer bønner .
- Jernberiket grøt.
- D-vitamin dråper.
- Meieriprodukter.
Hvordan tilvenner jeg mitt barn til vegetarisk mat?
Fra 4-6 måneders alder er det bra å introdusere rotfrukter og grønnsaker. Potet, pastinakk og gulrot eller moste grønne erter kan være bra grønnsaker å starte med. Grønne bønner, voksbønner og andre grønnsaker er også bra å servere, men de er ikke så søte, så det kan være nødvendig å la barnet smake disse flere ganger før de begynner å like den litt mer bitre smaken. Som alle andre nye smaker, kan det vøre nødvendig at barnet ditt må prøve nye smaker så mye som 8-10 ganger før de venner seg til den nye smaken.
En metode som kan prøves ved smaksutforskning er BLW (Baby-led.weaning). Denne metoden legger vekt på at barnet selv skal få prøve å velge hva som skal puttes i munnen og samtidig får barnet også trent opp finmotorikken. Metoden kan prøves ut ved at du skjærer opp små biter av grønnsaker i en skål som settes foran barnet ditt. Bitene bør være avlange slik at barnet enkelt får tak i de og at det også er enklere for barnet å dele opp og svelge.
Oppdag nye frukter og grønnsaker
Frukt og grønnsaker er så mye mer enn bare tomat og agurk. Det finnes mange alternativer å prøve ut og kan tilpasses hvor langt ditt barn har kommet i smaksutforskningen. Her er noen alternativer som kanskje kan passe ditt barn:
- Sharonfrukt
- Kikerter
- Bondbønner
- Paprikastaver
- Revet gulerot med litt sitronsaft
- Oliven
- Sjampinjong
- Minimajs
- Vannkastanjer
- Melon
- Papaya
- Avokado eller guacamole
Det finnes frosne grønnsaker i frysedisken som går fort å varme. Varier gjerne med et par ulike grønnsaker hver dag.
Grønnsaker som bør unngås
Ikke vær redd for å gi grønnsaker som kjennes litt mer «voksne», men du bør unngå grønnsaker med høye nitratnivåer det første leveåret. Alle grønnsaker inneholder nitrat, men visse inneholder mer enn andre. Det er først og fremst disse du bær være forsiktig med:
- Spinat
- Salatblad
- Ruccola
- Bladbete
Spedbarn vokser og utvikler seg mye i løpet av det første leveåret. De spiser også en relativt stor mengde mat i forhold til vekten. Hvis du tilbereder maten selv, bør du velge ingredienser av ekstra god kvalitet og legge til en forkortingsdukke i maten før du serverer. Små barn trenger ekstra energi. Hvis du serverer ferdige retter, trenger du ikke å tilsette ekstra fett - babymatkrukkene inneholder allerede en rimelig mengde.
Mellom 4–6 måneder
Gi små smaksprøver av grønnsaker (unngå grønne bladgrønnsaker). Kok og mos for eksempel rotgrønnsaker og server i en konsistens som passer til barn.
Mellom 6–12 måneder
Server alle typer grønnsaker unntatt grønne bladgrønnsaker. Varier grønnsakene og tilpass konsistens og størrelse etter hva som passer ditt barn.
Oppdage Vego Eko!
Har du prøvd noen av våre vegetariske alternativ i barnematshyllen?