Barn som ska äta mellis - Sempers nya Oat bowl

Barn og immunforsvar

Visste du at babyer allerede har et immunsystem når de blir født? Men for å styrke immunforsvaret slik at det fungerer fullt ut - må du trene det. I denne artikkelen ønsker vi å fortelle deg hvordan barns immunforsvar fungerer og hvordan du kan styrke dem.

Immunsystemet vårt er viktig for oss og selvfølgelig for den lille babyen. Et velfungerende immunsystem beskytter kroppen vår mot å bli angrepet av bakterier, virus og andre fremmede organismer.

I livmoren har babyen levd beskyttet. Men i det øyeblikket den nyfødte blir født, møter han eller hun de nye fremmede bakteriene som finnes i vårt miljø. Heldigvis har den lille babyen allerede et immunsystem. Når barnet kommer i kontakt med disse bakteriene, aktiveres immunforsvaret og det begynner å bygge opp beskyttelse mot dem. Tilpasningen av immunforsvaret foregår primært i lungene og tarmene, så vel som på huden og slimhinnene - det vil si kroppens kontaktflater med omverdenen.

Liten bebis - Semper Barnmat

Mammas bakterier beskytter mot infeksjoner

I tarmen vår er det naturlige bakterier og andre mikroorganismer som hjelper kroppen til å fungere. Det kalles tarmfloraen. Forskning viser at utviklingen av tarmfloraen hos den nyfødte babyen er spesielt viktig for utviklingen av immunforsvaret. Visste du at under en vaginal fødsel får babyen sine første bakterier i tarmen gjennom kontakt med mors underliv? Heftig!

Tidlig i spedbarnstiden fungerer disse bakteriene som forsvar mot sykdommer og infeksjoner. Barna som blir født med keisersnitt, har i stedet mer av bakteriene fra mors hud, noe som er med på å bygge opp denne beskyttelsen i begynnelsen. Les mer om immunforsvaret og tarmfloraen her.

Amming stimulerer immunforsvaret

De fleste foreldre vet at amming styrker babyens immunforsvar. Brystmelk inneholder stoffer som styrker immunforsvaret og reduserer risikoen for infeksjoner som akutte øreinfeksjoner og alvorlige luftveisinfeksjoner. Derfor prøver vi å etterligne morsmelken så mye som mulig når vi utvikler erstatningsprodukter. Svensk forskning viser at det også er mulig å redusere forekomsten av øreinfeksjoner for barn som ikke ammes ved hjelp av deler fra såkalt melkefett, MGFM (Milk Fat Globule Membrane). Det er melkefettkulemembran fra kumelk som tilsettes i morsmelkerstatning. Den inneholder stoffer som sannsynligvis er nødvendige for at immunforsvaret kan utvikle seg på den beste måten. Melkefettberiket morsmelkerstatning har i studier vist reduserte forskjeller mellom barn som ammes og de som ikke ammer. Les mer om melkefett her.

Medfødt immunforsvar - vår aller første forsvarslinje

Snørrete barnekyss er en del av hverdagen for foreldre med små barn. Noen ganger føles det som om sykdommene avløser hverandre. Men hvorfor blir barna virkelig så syke de første årene av livet? Når babyen blir utsatt for virus eller bakterier, fungerer det medfødte immunforsvaret som kroppens første forsvarslinje. Immunsystemet reagerer raskt og bekjemper en infeksjon gjennom for eksempel høy feber. Men det er ikke nok som beskyttelse. Den lille kroppens immunsystem trenger mye trening. Så lærer den å gjenkjenne alle farlige inntrengere. Den delen av immunsystemet som blir trent, kalles det adaptive immunforsvaret.

Hva er det adaptive immunforsvaret?

Det adaptive immunforsvaret (også kalt det spesifikke immunforsvaret) fungerer så smart at det skaper minner om hver sykdom. Du kan til og med si at immunforsvaret er trent. Neste gang barnet blir utsatt for et virus, husker kroppen sist. I noen tilfeller kan vi til og med bli immun mot en sykdom etter første gang. Et vanlig eksempel er vannkopper, som vi bare kan få en gang i livet. Men akkurat som med annen trening, tar immunsystemets "trening" ganske lang tid. I de første årene vil barnets kropp bli kjent med en rekke virus og lære å gjenkjenne dem alle. Derfor er de fleste barn oftere syke de første årene. Så når det føles tungt - prøv å se barnesykdommer som en positiv trening av barnets immunsystem. Les mer her.

Kilder: Olin et al: Stereotypisk utvikling av immunforsvaret hos nyfødte barn, Cell 2018; Bäckhed et al: Dynamics and Stabilization of the Human Gut Microbiome during the First Year of Life, Cell Host & Microbe 201; www.rikshandboken-bhv.se (Rikshandboken barnhälsovård)