Babyer ser inn i kameraet.

Barn og søvn

Alle trenger søvn, ikke minst babyer som vokser og utvikler seg. En baby kan trenge opptil 18 timers søvn per dag, men dette varierer selvfølgelig fra barn til barn. Nyfødte babyer har en uregelmessig døgnrytme som styres av sult og metthet, og derfor kan det være bra å begynne å etablere klare søvnrutiner i tidlig alder.

Sovrutiner for barn

Når babyen er rundt 6 måneder, blir det lettere å lage rutiner. Søvn, nærhet og mat er ikke like sammenvevd som før. Kveldsrutiner og soveplasser blir stadig tydeligere for barnet. Husk at du kan gi trygghet med din tilstedeværelse og din stemme - ikke først og fremst med mat. I løpet av noen av barnas utviklingsstadier kan søvnen bli mer urolig, og da er det bra å holde de samme rutinene som før.

Hvor ofte skal barne sove i løpet av en dag?

Alle barn forskjellige, men nyfødte sover vanligvis tre ganger om dagen. Etter 6 måneder har dette vanligvis blitt til to ganger, og i en alder av 1 sover de fleste barn bare en gang i løpet av dagen. I en alder av 3 år vil mange barn slutte å sove på dagen.

Ta bort en sovstund

Når du merker at det er på tide å ta bort en sovestund kan det være bra og vite at i en overgangsperioden kan bli litt slitsomt. Det er ikke uvanlig at et overtrøtt barn sovner før middagen eller på vei hjem fra barnehagen, og at barnet da ikke sovner når kvelden kommer. Noen ganger er det bedre og korte ned på sovetiden i steden for å slutte helt. Hvis dette ikke er mulig kan det være bedre å legge barnet tidligere på kvelden, enn vanlig i en liten periode.

Lær barnet å sove i egen seng

Det er vanligvis lettere for barnet å finne ro til å sove lenger hvis innsovningsplass og soveplassen er den samme. Soveplassen kan være i egen seng eller i foreldrenes seng. Barn under 3 måneder sover tryggest i sin egen seng og på ryggen. Men mange barn har lettere for å sovne i foreldrenes seng. Et babynest er et godt alternativ som du kan bruke for å gi babyen et tryggere sted i sengen din. Det viktigste er at alle har det bra, og at alle sover så godt som mulig.

Vanlig med søvnproblemer

De fleste barn får problemer med søvnen i perioder. Kanskje våkner de ofte eller har vanskelig for å sovne om kvelden. Men du kan ta det helt med ro, dette er helt normalt. Barn har kortere og flere søvnsykluser enn voksne, men noen ganger er det andre forklaringer på at barn begynner å sove dårligere. Det kan skyldes midlertidig infeksjon, at melketennene begynner å vokse, mareritt eller lignende. Det viktigste er at du tar barnet på alvor, men også er klar over at problemene vanligvis er veldig midlertidige.

Liten bebis - Semper Barnmat

5 tips til barn som har problemer med å sovne

  • Lag en rolig soveplass
  • Spedbarn skal sove på ryggen
  • Avslutt dagen med fine rutiner (bad, eventyr/sang)
  • Start leggerutinene før barnet er overtrøtt
  • Prøv å holde de samme tidene selv i helgene