En familie på stranden.

Matplanlegging og faste rutiner

Planleggingen er alltid bra når man har små barn, men må man ha faste rutiner for måltider? Nei, det trenger man selvfølgelig ikke, men det er flere fordeler med faste rutiner. Barnet ditt har, eller vil ha, faste rutiner på i barnehagen og på skolen. Det betyr ofte en tidligere lunsj enn barnet ditt kan være vant til, og det betyr også en tidligere middag for deg som familie. Et barn som spiser lunsj klokka 11, vil kanskje spise middag allerede klokka fem.

Lytt til barnet ditt

Ikke vent for lenge med å spise, da barnet ditt kan bli trøtt og kanskje ikke orker et måltid. Lytt derfor til barnets sultsignaler, det vil gi deg et pekepinn på når det er best for dere å spise.

Rutiner i helgene

I helgene kan man selvfølgelig unne seg litt søvn om morgenen hvis det fungerer, men prøv å holde dere til rutiner for både mat og søvn. Å sove og spise til faste tider reduserer risikoen for et utmattet og sultent barn.

Laga egen mat - Semper Barnmat

Barnematglass eller hjemmelaget til middag?

Til middag kan du enten servere barnemat fra barnematglass eller tilby noe hjemmelaget. Etter hvert kan du la barnet spise den samme maten som resten av familien. Hvis barnet ditt spiser velling, kan du ha det som et kveldsmåltid før sengetid. Men husk å alltid pusse tennene før babyen skal sove. Mange barn liker fullkornsvelling eller fullkornsgrøt når de blir litt større. For barn som har problemer med løs mage eller spiser mye annen fiberrik mat, er det bedre å servere velling og/ eller grøt som anbefales fra 6 måneder.

Til vår barnemat
Barnmat från 4 månader – börja med smakportioner

Lunsj - det viktigste måltidet

Fra 8 måneders alder passer det bra å ha to tillberedde måltider om dagen - lunsj og middag. Lunsj er fortsatt det viktigste måltidet. Du kan servere lunsj enten før eller etter leggetid midt på dagen. Tidspunktet for måltidet er ikke det viktigste, det viktigste er at barnet ditt får en god lunsj på et tidspunkt på dagen og deretter en god middag før sengetid. Du justerer porsjonsstørrelsen etter ditt barns appetitt og matlyst. En fruktdessert egner seg godt som avslutning på måltidet.

Husk å variere babymaten

Noen barn liker veldig godt en type mat og vil kanskje bare spise kjøttboller, poteter eller en slags grønnsak. Det går helt fint og det vil gå over. Så lenge du også ammer eller gir babyen grøt eller velling, vil babyen få den ernæringen den trenger uansett. Men fortsett å tilby barnet annet tilbehør også. Hvis du bestemmer deg for at barnet ditt skal spise et vegetarisk kosthold, er det viktig å vite at du ikke kan fjerne kjøtt eller fisk fra kostholdet uten å erstatte det med en annen proteinkilde. Her kan du lese mer om vegetarisk kosthold for barn.


Mellommåltid for små barn

Både store og små trenger å spise riktig og regelmessig for å holde energien oppe. Derfor er mellommåltid viktig. Små barn trenger å spise lite, men ofte. Det er vanligvis nok med to, tre timer mellom måltidene. Da kan du sikre et jevnt blodsukkernivå og kanskje unngå sultne og slitne barn mellom måltidene.

Babygrøt er et bra mellommåltid på lik linje som en liten brødskive sammen med litt frukt og litt vann. Grøtpinner kan også være et fint mellommåltid- oppskriften finner du her.

Mellommåltid - det lille måltidet

Og hele tiden småspise er ikke bra for verken tenner eller appetitt. Derfor bør ikke ett mellommåltid være snacks på farten eller noe søtt, men heller et lite måltid. Sett dere sammen ved et bord og by på en passende porsjon som gir barnet ditt styrke til å leke enda mer lekent og rampete.

På tide med ett mellommåltid?

Oppdag Semper Oat Bowls - perfekt mellommåltid for de som er på farten:

Vær forsiktig med sukker

Alle som har følt energien forsvinner når sulten kommer krypende, vet hvor lett det er å ta en søt drikke, litt kjeks eller et stykke godteri som en rask matbit. Men søte mellommåltid er ikke en god idé for hverken voksne eller små barn. Forbindelsen er tydelig mellom sukker og problemer som karies og overvekt.

Derfor er det viktig å innføre gode spisevaner tidlig, også ved mellommåltider. Spar godteriene til mer spesielle anledninger, som bursdag eller helg. I vårt sortiment finnes det spesialtilberedte mellommåltider uten tilsatt sukker.

Mat på reisen

Å reise med barn er enklere og morsommere for alle hvis barnet ditt er mett og glad. Klikk på videoen for å se hva du kan pakke med hjemmefra og hva barnet ditt kan spise i utlandet.

Matforslag til barn som har begynt å spise

Meny 8 - 11 måneder

Det er individuelt hvor mye og hvor ofte barnet ditt spiser. Noen barn vil ha større porsjoner ved færre anledninger, mens andre foretrekker mindre porsjoner ved flere anledninger. Slik kan en matdag for et barn fra åtte til tolv måneder se ut:

  • Frokost: Morsmelk og/eller erstatning, babygrøt eller velling.
  • Mellommåltid
  • Lunsj:
    - Poteter, ris eller pasta og grønnsaker samt kjøtt eller fisk. I stedet for kjøtt og fisk kan et vegetarisk alternativ serveres, for eksempel bønner, linser eller tofu.
    - Frukt eller bær til dessert.
    - Vann å drikke.
  • Mellommåltid:
    - Babygrøt, frukt eller bærpuré.
    - Surmelk eller naturlig yoghurt med frukt eller bærpuré (fra 10 måneder).
  • Middag: Følg samme opplegg som til lunsj, men hvis du for eksempel serverte fisk til lunsj, kan du velge kjøtt eller vegetarianer til middag.
  • Kveldsmat: Morsmelk og/eller erstatning, babygrøt eller velling.

Meny 1-3 år

Her får du eksemple på hvordan menyen for en hel dag kan se ut når barnet er litt eldre.

  • Frokost: Babygrøt eller velling. Morsmelk morgen og/eller kveld hvis du ammer.
  • Mellonmåltid: En frukt.
  • Lunsj: 
    - Poteter, ris eller pasta og grønnsaker samt kjøtt eller fisk. Alternativt en vegetarisk rett.
    - For dessert: Frukt eller bær. Vann å drikke.
  • Matbit: 
    - Babygrøt med frukt eller bærpuré.
    - Surmelk eller naturlig yoghurt med müsli eller frukt eller bær.
    - Eventuelt en liten sandwich.
  • Middag: En mindre porsjon lik lunsj.
  • Kveldsmat: 
    - Grøt eller babygrøt.
    - Morsmelk morgen og / eller kveld hvis du ammer.
Gode matvaner - gi barnet ditt gode matvaner fra starten