header

Matplanlegging og faste rutiner

De aller minste barna har sin helt egen og individuelle klokke. De sover når de sover og spiser når de spiser. Når de blir litt større kan det være på tide å teste ut flere faste rutiner. Faste rutiner er forskjellige for ulike barn, men de kan gi flere fordeler for deg som familie.

Alle spiser ulikt

Alle barn er forskjellige og dette påvirker også hvordan de spiser. Som forelder har du sikkert allerede hørt historier om barnet på babysvømmingen som spiser alle grønnsakene som tilbys og toåringen i barnehagen som kun vil spise pølser. De fleste barn er et sted i midten hvor viljen og preferansene endres over tid. For å finne ut hvordan, når og hva barnet ditt foretrekker å spise, vil du og barnet ditt bli tatt med på en lang oppdagelsesreise sammen. Det er mange fordeler med å ta denne utfordringen med nysgjerrighet og lekenhet.

Hvorfor ha bra matrutiner?

  • De fleste barn ønsker å spise mellom fem og seks ganger om dagen.
  • Den totale matmengden over tid spiller den største rollen.
  • Ikke vent til barnet er veldig sulten. Er energien for lav kan det også være vanskelig å spise.
  • Vær følsom for matsituasjonen og aldri bruk trusler. 
  • Ikke bruk dessert som belønning.
  • Unngå å spise mellom måltidene

Prøv å gjøre måltidene til en hyggelig stund for samvær, uten krav og forpliktelser og med alle familiemedlemmer samlet rundt middagsbordet. Det er vanskeligere å føle seg mett og skape gode matvaner når du er på farten, så unngå å gi snacks i for eksempel barnevognen eller bilen.

De fleste barn ønsker å spise mellom fem og seks ganger om dagen. Det er vanlig at fordelingen av hvor mye de spiser til hvert måltid varierer. Kanskje syntes barnet at frokosten var så god at det ikke er plass i magen til en matbit. Husk at det er den totale mengden mat over tid som betyr mest. Du styrer når og hvilken mat du tilbyr, men barnet velger selv hvor mye det vil spise. Og det er akkurat slik det skal være.

Ferdige måltider fra Semper

Semper barnematsglass har en konsistens og næringsinnhold tilpasset barnets alder og inneholder kun de fineste ingrediensene. Dette er det vi kaller barnematskvalitet.

Forslag til meny for barn 8-12 mnd

Når barnet er rundt åtte måneder, tar vanligvis måltidet form, og ofte er det sterkt påvirket av barnets sovetider. Slik kan en matdag for et barn som er åtte til tolv måneder se ut:

  • Frokost: Morsmelk og/eller tilleggsmat, barnegrøt eller velling. Noen barn i denne alderen er klare til å begynne å øve på å spise for eksempel små stykker mykt brød (uten kanter). Bruk gjerne en myk topping som leverpostei, som også er rik på jern!
  • Mellommåltid: Gjerne en frukt. Tilpass barnets utvikling ved ev mos, riv eller skjær i små biter.
  • Lunsj: Enten marnematsglass eller hjemmelaget mat med konsistens tilpasset barnets alder. Hjemmelaget lunsjforslag: Poteter, ris, pasta, couscous eller kokt havre + grønnsaker/røtter + kjøtt, fisk, fjærfe, egg eller belgfrukter som bønner, linser, erter og tofu, med saus. 1 ts ekstra fett, gjerne flytende margarin eller rapsolje. Vann å drikke og gjerne frukt eller bær til dessert.
  • Mellommåltid: Morsmelk og/eller tilleggsmat. Eventuelt babygrøt, frukt- eller bærpuré, eller myke brødbiter.
  • Middag: Smaking av maten til familien. + morsmelk/tilskuddsernæring, alternativt samme ordning som lunsj.
  • Kveldsmåltid: Morsmelk/tilskuddsnæring, barnegrøt eller velling.
barnemat

Barnematsoppskrifter fra Semper man kan lage hjemme

Utforsk en verden av mat - lag den sammen. 

Hvordan bør man tenke rundt dessert?

Å tilby frukt etter måltider kan være bra fordi C-vitamin øker jernopptaket, men dessert er ikke et must for et komplett måltid og bør ikke brukes som belønning for at barnet spiser godt. Tilby samme mengde frukt uavhengig av hvor mye mat barnet har fått.

Skal barnet spise et helt glass med barnemat?

Noen barn spiser et halvt glass barnemat og noen spiser en og et halvt. Det kan også variere fra måltid til måltid eller uke til uke og er helt normalt. Mengden mat i Semper barnematsglass er tilpasset ca hvor mye barn i en viss alder spiser. Snakk med helsestasjonen hvis du er bekymret for hvor mye mat barnet ditt spiser.

Et barn som spiser lunsj klokken 11 vil kanskje spise middag allerede klokken fem.

Matforslag barn 1-3 år

Når barnet er litt større begynner mange barns rutiner å bli påvirket av barnehagens tider for å spise og sove. Ofte betyr dette en tidligere lunsj enn barnet ditt kan være vant til, og det kan også bety en tidligere middag for dere som familie. Et barn som spiser lunsj klokken 11 vil kanskje spise middag allerede klokken fem. Her finner du et eksempel på en matplan tilpasset et barn mellom ett og tre år:

  • Frokost: Forslag 1: Babygrøt eller velling. Forslag 2: Naturlig skummet melk eller yoghurt med usøtet frokostblanding eller müsli, alternativt frukt eller bær. Eventuelt en liten sandwich. Snack: En frukt eller grønnsak.
  • Lunsj: Poteter, ris, pasta, couscous, bulgur, havregrøt og grønnsaker/rotfrukter samt kjøtt-, fisk-, fjærfe- eller eggeretter. Som en endring til kjøtt og fisk kan det serveres et vegetarisk alternativ, for eksempel bønner, linser eller tofu.Frukt eller bær til dessert.1 ts ekstra fett, gjerne rapsolje eller flytende matfett til hjemmelaget mat. Vann å drikke.
  • Mellommåltid: Barnegrøt med frukt eller bærpuré. Naturlig skummet melk eller yoghurt med usøtet frokostblanding eller müsli, alternativt frukt eller bær. Eventuelt en liten sandwich.
  • Middag: Følger samme opplegg som lunsj, men varier gjerne.
  • Kveldsmåltid: Grøt eller babygrøt. Hvis du fortsetter å amme, gi morsmelk der den passer best.
barn
Når barnet er litt større begynner mange barns rutiner å bli påvirket av barnehagens tider for å spise og sove.

Når rutiner brytes

Akkurat som oss voksne kan barn ha litt andre rutiner i ukedager og helger. Kanskje du unnet deg selv en sovemorgen eller spiste en senere middag enn vanlig. Barns humør kan påvirkes av å bryte de etablerte rutinene, noe som kan føre til et overtrøtt eller sultent barn, men det kan også fungere bra. Eksperimenter med hva som fungerer for deg, og vær som alltid følsom ovenfor barnet ditt.

På reisen:

Få ting kan forstyrre etablerte rutiner så mye som å reise, men å reise med barn er enklere og morsommere hvis barnet ditt er mett og glad. Klikk på videoen for å se hva du kan pakke hjemmefra og hva barnet ditt kan spise i utlandet.

Barnematsskolen - Barn og mat på farten

Når barnet ikke spiser

Til tider kan matsituasjonen for barnet føles tøff, kanskje spesielt for deg som forelder. Noen barn liker en bestemt type mat veldig godt og vil kanskje bare spise kjøttkaker, poteter eller en type grønnsak. Fortsett å tilby barnet ulike typer mat og ta kontakt med BVC hvis du er bekymret. Som oftest er det ingen fare, men en fase som går over. Les mer om barn som ikke spiser.

Heia vegetarisk!

Hvis du bestemmer deg for at barnet ditt skal spise vegetarisk kosthold, er det viktig å vite at du ikke kan fjerne kjøtt eller fisk fra kostholdet uten å erstatte det med annen næringsrik plantemat, som bønner, linser eller tofu. Både blant våre utviklede babymatoppskrifter for å lage mat hjemme og i våre ferdigretter er det vegetariske alternativer. Ta en titt og bli inspirert!

bananpannekaker

Din guide til mellommåltid for barn

Både voksne og barn trenger å spise næringsrikt og regelmessig for å holde energien oppe. Der fyller mellommåltid en viktig funksjon, spesielt for små barn som trenger å spise lite men ofte.