Folsyre og graviditet
Du vet kanskje at folsyre er viktig å få når du er gravid? Ideelt sett bør du starte med tilskudd av folsyre allerede før du blir gravid. Slik fungerer det.
Folat og folsyre er forskjellige former for det samme B-vitaminet. Folat finnes naturlig i mat, mens folsyre er et kosttilskudd som er lettere for kroppen å absorbere. Folat eller folsyre er nødvendig for å danne nye celler og blodceller og er spesielt viktig å få når du vokser eller er gravid.
Derfor anbefaler National Food Administration at du spiser et tilskudd av folsyre (400 mikrogram folsyre per dag) de første 12 ukene under graviditet. Hovedsakelig for å redusere risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret.
Begynn å spise folsyre før du blir gravid
Det er best hvis du begynner å spise folsyre før du blir gravid. De fleste veganere og vegetarianere som spiser mye belgfrukter får derimot nok folat gjennom maten. Etter uke 12 har folsyre ingen effekt på ryggmargsbrokk, men det er viktig å fortsette å spise mat som er rik på folat gjennom graviditeten.
Her er mat som er rik på folat
- Spinat, bladbete og ruccola
- Bønner, kikerter og linser
- Brokkoli, rosenkål og blomkål
- Jordbær, bringebær og bjørnebær
- Avokado, nøtter og grønn asparges
- Vegetarisk kjøttdeig på soyaprotein
- Leverpasta