Header Baby - mother bottlefeeding baby

Om flaskemating

Morsmelk er babyens beste ernæring, og de fleste barn gjør det veldig bra på bare morsmelk de første månedene. Som et alternativ - hvis amming ikke fungerer, det ikke er nok, eller hvis du velger å ikke amme - finnes det morsmelkerstatning. Vi følger etiske retningslinjer etablert av WHO (Verdens helseorganisasjon). Dette betyr at vi ikke har lov til å markedsføre melkeerstatninger og annen babymat rettet mot barn under 6 måneder. Reglene er veldig strenge. Derfor har vi veldig lite informasjon om morsmelkerstatning på nettstedet vårt. Råd om både morsmelkerstatning og amming får du derfor på helsestasjon. Produktinformasjon finner du under hvert produkt.

Hvis du har spørsmål om produktene våre, kan du kontakte vår Forbrukerkontakt på: 800 30 580 hverdager mellom kl 09.00-12.00 eller via e-post: info@semper.no

Flaskemating

Å gi morsmelk eller morsmelkerstatning kan være en kunst. Dagens tåteflasker er utformet på forskjellige måter, og derfor må du kanskje søke etter litt informasjon om hvilken type tåteflaske og smokk som passer ditt barn best. Noen barn liker ikke flasken i det hele tatt, og så kan du prøve andre metoder som å gi maten fra en skje, en kopp eller et tutekopp.

Flaskemating med morsmelk

Hvis du ammer, men av forskjellige grunner ønsker å gi en tåteflaske, er det mulig å gi morsmelk på flaske. Husk at hygiene er viktig. Håndmelk med rene hender eller bruk en godt rengjort brystpumpe. Hvis barnet ikke skal ha maten med en gang, kan morsmelken oppbevares i en ren flaske i kjøleskapet. Brystmelk kan oppbevares i opptil tre dager i kjøleskapet, men det er også mulig å fryse morsmelk. Les mer på ammehjelpen.no om hvordan du kan oppbevare morsmelk.

Hvis du bare har tenkt å gi morsmelk innimellom, er det viktig å tenke på hvilken tåteflaske du gir morsmelk fra. Prøv å finne en flaske som etterligner babyens måte å spise mens du ammer. Noen kan være bekymret for om ammingen vil påvirkes av at barnet får flaske innimellom, men for de fleste er det bra å veksle mellom bryst og flaske.

Sluta med nappflaska - Semper Barnmat

Flaskemating med mormelkserstatning

Rådfør deg alltid med helsestasjonen før du gir morsmelkerstatning. Det er viktig at du blander morsmelkerstatning riktig og at alt utstyr som brukes er rent. Hvis flasken ikke blir vasket, eller hvis vannet til erstatning ikke er oppvarmet tilstrekkelig, kan det dannes bakterier som er skadelige for barnet. Barn under 1 år kan regulere hvor mye mat de vil ha. Følg med på signaler på når barnet er sultent og når det begynner å bli mett. Hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får nok mat, kan du kontakte helsestasjonen.

10 tips for flaskemating

  1. Sitt eller ligg i en komfortabel stilling.
  2. Bruk en godt rengjort tåteflaske med riktig størrelse på hullet i smokken. Hullet må ikke være for stort for da renner melken fort for, og babyen kan svelge mye luft. Hullet kan heller ikke være for lite fordi da renner melken for sakte, som igjen fører til at babyen ikke får i seg den maten den trenger. Et måltid skal ta omtrent 10-20 minutter.
  3. Legg babyens kropp nær deg, helst hud mot hud, men la babyens hode ligge høyere. Hvis du har babyens hode på armen, kan du bruke en pute under armen for å unngå stor belastning på armen og skulderen.
  4. Vent til babyen gaper før du gir flasken. Dra tåteflasken lett langs munnen til du merker at babyen søker tuten og gaper. Da kan du hjelpe babyen ved å gi tåteflasken.
  5. For at babyen skal få et godt grep om flasken, må leppene omslutte tuten. Kantene på babyens lepper kan lett foldes ut.
  6. Vinkle flasken umiddelbart slik at erstatningen/morsmelken kan renne ut. Dette vil forhindre at babyen svelger mye luft.
  7. Ha tålmodighet og selvtillit. Å mate med en tåteflaske kan føles vanskelig i begynnelsen, men øvelse gir ferdighet. Stol på deg selv - du vet hva som er best for barnet ditt.
  8. La barnet bestemme tempoet. Noen barn spiser sakte, andre spiser raskere. La også barnet bestemme mengden. Barnet ditt viser deg tydelig ved å snu hodet bort at det er på tide å stoppe. Ikke tving barnet til å spise og tøm alltid ut restene som er igjen i flasken.
  9. Husk at hud mot hud er like viktig ved flaskemating som når du ammer.
  10. Sørg for at matingen foregår i et rolig og beroligende miljø.

Morsmelkserstatning og næring

Snakk alltid med helsestasjonen før du gir erstatning for morsmelk. Helsestasjonen din kjenner deg og barnet ditt, og kan også gi råd om hvilken morsmelkerstatning som passer best til babyens behov. Morsmelkerstatning er sammensatt slik at den ligner morsmelk. Det er et EU-direktiv som regulerer slik at alle morsmelkerstatningen oppfyller de grunnleggende kravene. Morsmelkerstatningen som babyen din skal ha fra fødselen,  om du ikke kan amme, inneholder alt babyen trenger. Kan ikke eller vil ikke mor amme er det kun morsmelkerstatning som gjelder de første 4-6 månedene. På pakken står det  "fra fødselen" på morsmelkerstatningene som er beregnet for nyfødte babyer.

Viktigt med godkjent erstatning

Det er viktig at babyen din spiser en morsmelkerstatning som er godkjent i Norge. Hjemmelaget morsmelkerstatning er ikke anbefalt og kan være skadelig for barnet. Godkjent morsmelkerstatning kan kjøpes i dagligvarebutikker og på noen apotek. Sempers morsmelkerstatning heter BabySemp 1, BabySemp 1 SensiSoft Lemolac og BabySemp 1 Lemolac SensiPro+. Har du et barn eldre enn 6 måneder? Les avsnittet om tilskuddsblanding. I følge loven kan ikke morsmelkerstatning markedsføres. Hvis du har flere spørsmål om produktene våre, kan du kontakte helsestasjon råd og informasjon.

Bland erstatning for baby

Du kan kjøpe morsmelkerstatning i pulverform eller drikkeklar. Du må blande morsmelkerstatningen i pulverform selv. Det er viktig at du følger blandeforholdet nøye.

Koke eller ikke koke vannet? Spedbarn er ekstra følsomme overfor forskjellige stoffer som kan være tilstede i vann, noe som gjør det spesielt viktig at vannet er av høy kvalitet. Ikke bland babyens mat med vann fra varmtvannskranen, da den kan inneholde kobber fra rørene. Bruk kaldt vann fra kranen. Kok vannet hvis du er usikker på vannkvaliteten. Kok eller varm deretter opp vannet og bland i henhold til instruksjonene på pakken. drypp alltid noen dråper av melken på innsiden av håndleddet for å kjenne etter om maten har passe temperatur og smak alltid før du gir barnet. 

Våre tilberedingsfilmer for BabySemp finner du her >>