Header Baby - mother bottlefeeding baby

Om flaskemating

Morsmelk er babyens beste ernæring, og de fleste barn gjør det veldig bra på bare morsmelk de første månedene. Som et alternativ - hvis amming ikke fungerer, det ikke er nok, eller hvis du velger å ikke amme - finnes det morsmelkerstatning. Vi følger etiske retningslinjer etablert av WHO (Verdens helseorganisasjon). Dette betyr at vi ikke har lov til å markedsføre melkeerstatninger og annen babymat rettet mot barn under 6 måneder. Reglene er veldig strenge. Derfor har vi veldig lite informasjon om morsmelkerstatning på nettstedet vårt. Råd om både morsmelkerstatning og amming er derfor best gitt av BVC. Produktinformasjon finner du under hvert produkt.

Hvis du har spørsmål om produktene våre, kan du kontakte vår Forbrukerkontakt på: 800 30 580 hverdager mellom kl 09.00-12.00 eller via e-post: info@semper.no

Flaskemating

Å gi morsmelk eller morsmelkerstatning kan være en kunst. Dagens babyflasker er utformet på forskjellige måter, og derfor må du kanskje søke etter litt informasjon om hvilken type babyflaske og smokk som passer ditt barn best. Noen barn liker ikke flasken i det hele tatt, og så kan du prøve andre metoder som å gi maten fra en skje, en kopp eller et tutkopp.

Flaskemating med morsmelk

Hvis du ammer, men av forskjellige grunner ønsker å gi en babyflaske, er det mulig å gi morsmelk på en flaske. Husk at hygiene er viktig. Håndmelk med rene hender eller bruk en godt rengjort brystpumpe. Hvis barnet ikke skal ha maten med en gang, er kan morsmelken oppbevares i en ren flaske i kjøleskapet. Brystmelk kan oppbevares i opptil tre dager i kjøleskapet, men det er også mulig å fryse morsmelk. Les mer på Vårdguiden om å spare morsmelk.

Hvis du bare har tenkt å gi morsmelk innimellom, er det viktig å tenke på hvilken babyflaske du gir morsmelken fra. Prøv å finne en flaske som etterligner babyens måte å spise mens du ammer. Noen mennesker er bekymret for at amming blir forstyrret, men for de fleste er det bra å bytte mellom bryster og babyflasker.

Sluta med nappflaska - Semper Barnmat

Flaskemating med mormelkserstatning

Rådfør deg alltid med helsestasjonen før du gir morsmelkerstatning eller supplerende ernæring. Det er viktig at du blander morsmelkerstatning eller tilfører ernæring riktig. Hvis flasken ikke blir renset, eller hvis vannet til erstatning ikke er oppvarmet tilstrekkelig, kan det dannes bakterier som er skadelige for barnet. Barn under 1 år kan regulere hvor mye mat de vil ha. La barnet ditt vise deg når han er sulten og mate til det er mett. Hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får nok, kan du kontakte helsestasjonen.

10 tips for flaskemating

  1. Sitt eller ligg i en komfortabel stilling.
  2. Bruk en godt rengjort babyflaske med riktig størrelse på babyhull. Hullet må ikke være for stort for da flyter erstatningen eller morsmelken for fort for barnet, men kan heller ikke være for liten fordi den da kommer for sakte. For lite hull i babyflasken kan gjøre babyen sliten og dermed ikke i stand til å spise, noe som betyr at den ikke har tid til å få all den ernæringen den trenger. Et måltid skal ta omtrent 10-20 minutter.
  3. Legg babyens kropp nær deg, helst hud mot hud, men la babyens hode ligge høyere. Hvis du har babyens hode på armen, kan du bruke en pute under armen for å unngå stor belastning på armen og skulderen.
  4. Vent til babyen gaper før du gir flasken. Dra tåteflasken lett langs munnen til du merker at babyen søker tuten og gaper. Da kan du hjelpe babyen ved å gi babyflasken.
  5. For at babyen skal få et godt grep om babyflasken, må leppene omslutte tuten. Kantene på babyens lepper kan lett foldes ut.
  6. Vinkle flasken umiddelbart slik at erstatningen/morsmelken kan renne ut. Dette vil forhindre at babyen svelger mye luft.
  7. Ha tålmodighet og selvtillit. Å mate med en tåteflaske kan føles vanskelig i begynnelsen, men øvelse gir ferdighet. Stol på deg selv - du vet hva som er best for barnet ditt.
  8. La barnet bestemme tempoet. Noen barn spiser sakte, andre spiser raskere. La også barnet bestemme mengden. Barnet ditt viser deg tydelig ved å snu hodet bort at det er på tide å stoppe. Ikke tving barnet til å spise og tøm alltid restene som er igjen i flasken.
  9. Husk at hud mot hud er like viktig ved flaskemating som når du ammer.
  10. Sørg for at matingen foregår i et rolig og beroligende miljø.

Morsmelkserstatning og næring

Snakk alltid med helsestasjonen før du gir erstatning for morsmelk. Helsestasjonen din kjenner deg og barnet ditt, og kan også gi råd om hvilken morsmelkerstatning som passer best til babyens behov. Morsmelkerstatning er sammensatt slik at den ligner morsmelk. Det er et EU-direktiv som regulerer slik at alle komposisjoner oppfyller de grunnleggende kravene. Spedbarnsformelen som babyen din skal ha fra fødselen er "komplett". Dette betyr at babyen din ikke trenger noen annen type ernæring i løpet av de første seks månedene. På emballasjen står det "Kan gis fra fødselen" på morsmelkerstatningene som er beregnet på nyfødte babyer.

Viktigt med godkjent erstatning

Det er viktig at babyen din spiser en morsmelkerstatning som er godkjent i Norge. Hjemmelaget kompensasjon eller kompensasjon som ikke er godkjent, kan være skadelig for barnet. Godkjent morsmelkerstatning kan kjøpes i matbutikken din og på noen apotek. Sempers morsmelkerstatning heter BabySemp 1, BabySemp 1 Lemolac og BabySemp 1 Lemolac SensiPro. Har du et barn eldre enn 6 måneder? Les avsnittet om supplerende ernæring. I følge loven kan ikke morsmelkerstatning markedsføres. Hvis du har flere spørsmål om produktene våre, kan du kontakte BVC for råd og informasjon.

Bland erstatning for baby

Du kan kjøpe morsmelkerstatning i pulverform eller klar til å drikke i tetraemballasje. Du må blande morsmelkerstatningen i pulverform selv. Det er viktig at du følger de oppgitte dimensjonene slik at morsmelkerstatningen din er klargjort riktig.

Koke eller ikke koke vannet? Spedbarn er ekstra følsomme overfor forskjellige stoffer som kan være tilstede i vann, noe som gjør det spesielt viktig at vannet er av høy kvalitet. Ikke bland babyens mat med vann fra varmtvannskranen, da den kan inneholde kobber fra rørene. Bruk i stedet alltid kaldt vann og skyll til vannet er veldig kaldt. Kok vannet hvis du er usikker på vannkvaliteten. Kok eller varm deretter opp vannet og bland i henhold til instruksjonene på pakken. Kjenn slik at maten ikke blir for varm ved å ta noen dråper på innsiden av håndleddet. Der er du ekstra følsom for varme. Smak deg selv før du gir babyen din.

Våre forberedelsesvideoer for BabySemp finner du her >>

 

Semper Barnmat

Vanlige spørsmål & svar

Her finner du svar på de vanligste spørsmålene våre om supplerende ernæring

Frågor & svar om tillskottsnäring