Pappa holder en baby.

Mageproblemer

Magesekken til en nyfødt baby er ikke større enn en stor drue, men etter fire uker er den på størrelse med en tomat. Tarmene er heller ikke fullt utviklet og det er helt normalt.

Det er ikke uvanlig at babyen har litt magesmerter i starten. Tarmene må bli vant til den første maten (morsmelk eller morsmelkerstatning), og som et eksempel kan for hyppige måltider gi litt urolig mage. Når den lille begynner å spise litt vanlig mat er det slett ikke uvanlig at barnet blir litt forstoppet. De aller fleste mageplager som oppstår i babyens første leveår er helt normale, og er en del av den naturlige utviklingen. Hvordan vet du om babyen din faktisk har vondt i magen?

Magproblem - bebis - Semper Barnmat

Tegn på vondt i magen:

  • Babyen spenner kroppen bakover, drar bena opp mot magen eller knytter hendene. I blant blir babyen rød i ansiktet.
  • Babyen har utspent mage og promper mye.
  • Babyen sutrer, klager og gråter.

Gråt betyr ikke alltid vondt i magen

Gråt er et vanlig tegn på at babyen har vondt i magen, men gråt kan også bety flere andre ting.

Vanlige årsaker til gråt kan være:
  • At babyen er sulten
  • At babyen er trøtt
  • At barnet trenger ny bleie
  • At babyen trenger kos
  • At babyen har tannfrembrudd
  • At babyen er syk
  • At babyen føler seg utrygg


Om du har sjekket de vanlige årsakene og babyen fortsatt gråter, så kan det være at den lille babyen har luftsmerter. Det er den vanligste grunnen til at babyen har magevondt. En baby som har vondt i magen gråter utrøstelig selv når foreldrene har forsøkt alt. Når babyen gråter langvarig og utrøstelig er det viktig å ta kontakt med helsesykepleier eller lege for å få råd og støtte.

Infografik, vanlige mageplager

Hvilke er de vanligste mageplager hos babyen?

Det at babyen har vondt i magen kan altså ha mange ulike årsaker. Babyen kan få vondt i magen siden tarmen ikke er helt ferdig utviklet i starten. Det kan også være at babyen svelger for mye luft i forbindelse med amming eller flaskemåltidet. Barn som har sjelden avføring kan også bli urolig og sutrete før avføring. Noen babyer har kolikk, og per definisjon er det at babyen gråter mer enn tre timer hver dag. Noen babyer har en reaksjon på melk. Her kan du lese mer om noen av de ulike årsakene til at babyen har vondt i magen.

Diaré
Løs, gul, hard eller vannaktig avføring. Som småbarnsforeldre dreier mye av livet seg rundt akkurat babyen sin avføring. I blant får den lille diaré og det kan skyldes mange ting.
Les mer om diaré her >>

Forstoppelse
Om barnet har avføring mindre enn tre ganger per uke, og at avføringen også er hard og treg regnes det som forstoppelse.
Les mer om forstoppelse her >>

Luft
En vanlig årsak til luft i magen hos babyen er at tarmen er litt umoden. Luft i magen kan også skyldes at babyen svelger for mye luft under amming eller flaskemåltidet.
Les mer om luft i magen eller mageknip her >>

Kolikk
Det at babyen får kolikk er tøft for både babyen og foreldre. Om babyen er frisk, men allikevel skriker i timevis og helt utrøstelig uten noen annen forklaring, er sannsynligheten stor for at det er kolikk. Ved langvarig og utrøstelig gråt bør lege oppsøkes.
Les mer om kolikk her >>

Gulping
Hos små babyer er magesekken veldig liten. I tillegg er magemunnen ikke ferdig utviklet, noe som kan gjøre at babyen gulper.
Les mer om gulping her >>

Barn kramar om sin pappa

6 tips ved vondt i magen:

1. Massasje
Magemassasje er verd et forsøk når babyen har vondt i magen. Massasje kan hjelpe slik at babyen slipper ut luft og dermed reduseres babyen sine magesmerter.

2. Semper Dråper
Prøv Semper Dråper. Dråpene inneholder en oljeløsning med melkesyrebakterier som kan roe ned små mager.

3. Rape etter måltid
Mange barn får det mye bedre hvis de får rape skikkelig under og etter måltidet. Det kan ta bort luft og spenninger i magen. La barnet rape godt!

4. Skape ro
Stress og uro i omgivelsene kan påvirke babyen, som kanskje reagerer med gråt. Prøv derfor å ha en rolig og avslappende atmosfære.

5. Ta en pause
Det kan være krevende å ta seg av en baby som er lei seg og gråter. Det kan derfor være lurt å be om hjelp og avlastning, selv om det bare er for en kort stund. Hele familien får det bedre hvis foreldrene får en mulighet til å ta en pause innimellom for å hvile og samle krefter. Dessuten har babyen godt av å ha uthvilte foreldre.

Kilder: Helsenorge.no, https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/kolikk

Probiotika - gode bakterier i magens tjeneste

Visste du at en voksen person har opp mot en kilo bakterier i kroppen? Bakteriene er veldig nyttige for oss da de har stor betydning for om vi holder oss friske, og at vi har et effektivt immunforsvar. Det pågår mye forskning om tarmfloraen, og mye tyder på at bakteriene i kroppen har en større betydning for helsen vår, enn hva vi tidligere har trodd. Visste du at en ubalanse i tarmfloraen kan kobles til alt fra kolikk, forstoppelse og overvekt?

Två händer fulla med bär

Hos de små barna vil tarmfloraen være fullt utvikling rundt tre års alder og vil være mer elle mindre slik tarmfloraen vil være som voksen. Magen til babyen kan være litt følsom, men det er i grunnen helt normalt at babyen har litt vondt i magen. Om babyen sin tarmflora kommer litt i ubalanse som for eksempel i forbindelse med en antibiotikakur, kan den lille magen trenge litt ekstra omtanke og hjelp. Melkesyrebakterier har vist seg i studier å kunne ha en positiv effekt på tarmen, når det har blitt gitt i en kortere periode, som for eksempel ved kolikk eller diaré. Ta gjerne en prat med helsesykepleier på helsestasjonen og be om råd – ingen foreldre vil at den lille babyen sin skal ha vondt i magen.

Det her sier forskningen om melkesyrebakterier

Hvordan fungerer melkesyrebakterier egentlig? Hvis du googler melkesyrebakterier vil du finne veldig mange svar på dette spørsmålet. Vi har spurt mikrobiolog Lotta Johansson på BioGaia om å svare på noen vanlige spørsmål om melkesyrebakterier.

Hva er forskjellen på melkesyrebakterier(probiotika) og prebiotika?

Vi kan si at probiotika og prebiotika samarbeider for en gunstig tarmflora. Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer probiotika som levende bakterier som ved inntak i tilstrekkelige mengder utgjør en helsegevinst for oss. Prebiotika er kort og godt mat for bakteriene. Prebiotika finnes det mye av i maten vi spiser som løk, bananer og havre. Det vi spiser spiller en stor rolle for at de ”gode” bakteriene skal gjøre jobben sin i kroppen vår!

Fungerer virkelig melkesyrebakterier (probiotika)?

Dessverre er det vanskelig å svare et ja eller nei på dette spørsmålet. Det finnes så mange forskjellige bakteriestammer. Alle stammene har ulike egenskaper og kan derfor gi ulik effekt. Babyen sin tarmflora har betydning for hvilke effekter probiotika har. Her gjenstår det mye forskning, men vi vet at noen bakteriestammer har en positiv effekt på helsen. Eksempelvis er det seks kliniske studier som viser at Lactobacillus reuteri DSM17938 (L. reuteri Protectis®) reduserer gråtetiden hos babyer som har kolikk.

Dette her er virkelig en jungel. Hvordan velger jeg et produkt med melkesyrebakterier til babyen min?

Dette her er et litt vanskelig område, og vårt best råd er å ta en prat med helsestasjonen. Det gir alltid ekstra trygghet å snakke med helsesykepleier eller lege, før du velger å gi melkesyrebakterier til babyen.

Kan det være farlig å gi babyen melkesyrebakterier?

Vitenskapelige studier har vist at Lactobacillus reuteri DSM17938 (L. reuteri Protectis®) har effekt og er sikker i bruk. Vi vil uansett anbefale å ta en prat med helsesykepleier eller lege før du gir melkesyrebakterier til en baby. Det er altså ikke farlig å gi melkesyrebakterier, og det verste som kan skje er at melkesyrebakteriene ikke har noen effekt.

Er barn som får melkesyrebakterier mindre syke?

Barn som får tilskudd av Lactobacillus reuteri DSM17938 (L. reuteri Protectis®) har bedre motstandskraft mot infeksjoner. Det er vist i flere kliniske studier. Dessuten kan barn med akutt diaré og oppkast, såkalt akutt gastroenteritt (AGE), bli raskere friske om de får Lactobacillus reuteri DSM17938 (L. reuteri Protectis®).

Kan melkesyrebakterier redusere risikoen for diabetes eller allergier?

Det vet vi veldig lite om i dag, men det kan være slik at visse melkesyrebakterier kan reduserer risikoen for å utvikle allergi. Melkesyrebakterien Lactobacillus rhamnosus har i studier vist lovende resultater ved å forebygge allergi. Når det gjelder diabetes finnes det ikke tilstrekkelig bevis for at melkesyrebakterier hjelper.

Hjelper melkesyrebakterier ved kolikk?

Ja, dråpene som inneholder melkesyrebakterien Lactobacillus reuteri DSM17938 (L. reuteri Protectis®) kan hjelpe ved kolikk. Lactobacillus reuteri  er sikker i bruk og har blitt testet i 137 ulike kliniske studier, og den har vist seg å ha bra effekt ved kolikk. Ønsker du å gi melkesyrebakterier til barnet ditt er det alltid veldig greit å ta en prat med helsesykepleier eller din lege.

Kilder: Livsmedelsverket, BioGaia, Semper