Recept - Pastastjärnor med köttfärssås 12M - Semper Barnmat

Barn og matallergi

Matallergier og overfølsomhet er ganske vanlig hos små barn. Men mange barn vokser av seg allergier, så det er ikke nødvendigvis noe de må leve med hele livet. På denne siden kan du lese mer om forskjellen mellom allergi, intoleranse og overfølsomhet og om noen av de vanligste matallergiene.

Hva er allergier, intoleranser og overfølsomhet?

Mye er skrevet om matallergier og begreper som intoleranse, overfølsomhet og allergier blir ofte brukt. Men hva er egentlig forskjellen?

Overfølsomhet er et generelt begrep som betyr å reagere på stoffer som de fleste andre mennesker tåler. To typer overfølsomhet er intoleranse og allergi.

Ved en allergi reagerer kroppens immunsystem på små mengder av et stoff. Det kan for eksempel være pollen eller en matvare. I en allergisk reaksjon dannes antistoffer mot stoffet. Ved en intoleranse er ikke kroppen i stand til å håndtere et spesifikt stoff. Et eksempel på intoleranse er laktoseintoleranse. Ved en laktoseintoleranse har ikke kroppen nok eller ingen enzym i det hele tatt til å bryte ned melkesukker. Fordi morsmelk er rik på laktose, er laktoseintoleranse hos spedbarn veldig uvanlig.

Matallergi hos barn

Matallergi innebærer at man reagerer på visse matvarer. En matallergi oppdages vanligvis ved at barnet reagerer på visse matvarer umiddelbart, eller bare noen få minutter etter at mat har blitt inntatt. Små barn kan reagere ved oppkast, løs avføring, rødhet rundt munnen eller væskefylte prikker eller elveblest. Kløe og hevelse er også vanlige allergiske reaksjoner. De vanligste matallergiene blant barn er melk, egg, fisk og nøtter. Men selv bønner og erter som er våre vanligste korn, kan forårsake allergiske reaksjoner.

Kumelkallergi går vanligvis over i alderen 2-3 år. Eggallergi vedvarer lenger, vanligvis opp til skolealder. Fiskeallergi har man vanligvis med seg til voksen alder.

Under våre produkter er det en søkefunksjon som gjør det mulig å filtrere på allergier og dermed finne frem til produkter som barnet ditt tåler. Melkefri er det rette søkealternativet for et barn som er allergisk mot kumelk. Vi kan dessverre ikke garantere at produkter som ikke har melk som ingrediens, ikke har kommet i kontakt med andre produkter som inneholder melk.

Husk at kumelkeallergi (eller melkeproteinallergi) ikke er det samme som laktoseintoleranse. Her kan du lese mer om melkeproteinallergi.

Allergier - Barn og allergier