Amming og morsmelk
Amming eller mating i med tåteflaske er mer enn et måltid - det er en fin måte å gi babyen varme, nærhet og trygghet. Morsmelk er genialt sammensatt og inneholder alle næringsstoffene barnet trenger for å vokse og utvikle seg, og gir samtidig en naturlig beskyttelse mot infeksjoner.
Begynn med D-vitaminer
Etter ca. 1 uke skal barn som ammes få tilskudd av D-vitamindråper. D-vitamin hjelper kroppen til å absorbere kalsium som trengs for å bygge tenner og skjelett. For barn i alderen 0-11 måneder er et anbefalt et inntak på 10 mikrogram (µg) per dag. Tran anbefales ikke det første leveåret.
Hvor mye skal barn spise?
Alle barn er forskjellige - ikke minst når det gjelder appetitt. Derfor er det egentlig ingen regler for hvor ofte eller hvor mye et barn skal spise. Hvis du ammer, gir morsmelk på flaske eller morsmelkerstatning, er det viktig å la babyen kontrollere hvor mye den spiser. Babyen er gode til å føle hva den trenger. Så lenge barnet ditt er lykkelig og tilfreds og går opp i vekt, trenger du ikke å bekymre deg.
Hvor ofte skal barnet spise?
Etter noen måneder har de fleste barn funnet sin rytme og blir sultne på bestemte tidspunkter. Barn er forskjellige, og tiden det går mellom måltidene kan variere fra måltid til målid, og kan variere fra dag til dag. Små barn er flinke til å kjenne når de selv trenger mat. Så gi barnet ditt mat hvis det virker sultent, selv om det ikke er så lenge siden forrige måltid.
Ammeproblemer og melkestopp
Mange nybakte mødre kan oppleve ammeproblemer, bekymringer som kan komme og gå. Noen får ømme brystvorter, mens andre bryst som lekker eller melkestopp. Selv om det føles vanskelig når problemene er som størst, kan det være hyggelig å vite at du er langt fra alene med denne typen problemer. Nesten ingen amming er helt problemfri. Melkestopp føles vanligvis som en klump i brystet, og det er vondt å amme. Det er vanlig at problemene med melkestopp kommer plutselig og i ett bryst. Prøv å avlaste trykket ved å amme eller ved å tømme brystet for hånd eller med en pumpe. Ofte forsvinner problemene av seg selv. Husk å hvile og å drikke og spise ordentlig. Bruk myke og løstsittende BH og klær. Et tips kan være å holde brystene varme, for eksempel med et håndkle eller ta en varm dusj før du ammer. Hvis melkestoppen ikke forsvinner, eller hvis du får andre symptomer som feber, rødhet eller lignende - henvend deg til sykehuset der du kan få råd og hjelp. Husk at melkestopp er uvanlig den første uken etter at babyen er født. Det at brystene svulmer og er såre, er da vanligvis et tegn på at melken blir dannet i brystene.
Gjør matingen enkel
Gjør matingen til et hyggelig øyeblikk, og prøv å ha det rolig rundt deg. Nærhet og hud mot hud er bra enten du ammer eller gir flaske. Finn en måte å mate på som passer deg og babyen din best. Noen foretrekker å amme liggende. Hvis du har tvillinger, er det det ulike muligheter for å amme begge barna samtidig, for eksempel ved hjelp av en ammepute. Det er også en rekke andre hjelpemidler for deg som ammer som kan lette selve matingen. Krem til brystvortene, ammepute og amme-BH kan være godt å ha hjemme. Hvis du flaskemater, er det mange forskjellige flasker å velge mellom. Noen ganger kan det hende du må prøve ut forskjellige flasker før du finner den flasken babyen din liker best. Sørg for å finne en flaske som forhindrer at babyen svelger for mye luft. Les mer om flaskemating her.
Slutte å amme om natten?
De fleste babyer blir sultne om natten og trenger et nattmåltid. Noen barn er så sultne at de trenger to nattmåltider. Ved 6 måneder og noen ganger tidligere, sover noen barn vanligvis hele natten, men langt fra alle. Søvn kan avhenge av hvor mye babyen spiser før den sovner. Full mage betyr vanligvis en lang, rolig nattesøvn, men det er ingen garanti for å sove. Det hender at barnet ikke er sulten når det våkner om natten. Noen ganger vil det bare ha nærhet, sikkerhet eller en tørr bleie. Hvis babyen er litt eldre og du har bestemt deg for å amme mindre om natten, kan den i familien som ikke ammer, prøve å gi nærhet og trygghet hvis babyen våkner. Ofte tar det noen netter før babyen, og du kommer inn i en nye rutiner. Noen ganger går det ikke som planlagt, og så kan du prøve igjen noen uker senere.
Spis riktig mat mens du ammer
Alle nye foreldre trenger energi for å kunne ta vare på barnet sitt og seg selv. Du som ammer, trenger også å produsere mat til babyen din. Så hva trenger du å få i deg? Hva bør du unngå å spise mens du ammer? Og hvordan fungerer det med alkohol og amming?
Ernæring og væske
For at du skal kunne danne morsmelk, må du få ekstra væske i deg. I løpet av en dag trenger du omtrent 1 liter ekstra væske. Du trenger også litt ekstra mat, som for eksempel et ekstra glass melk eller en ekstra sandwich med pålegg. Når du ammer, kan du spise det meste, men det er visse matvarer du bør være forsiktig med, for eksempel visse fisker. Mer informasjon er tilgjengelig fra National Food Administration.