En mor tørker hendene til en jente med Downs syndrom.

Start med vanlig mat

Gi barnet ditt gode spisevaner fra begynnelsen! Et sted mellom 4-6 måneder viser mange barn interesse for mat. La reisen bli en spennende oppdagelsesreise i nye smaker og konsistenser i barnets eget tempo. Her er tips om hvordan du kan legge et godt grunnlag for fremtidige spisevaner.

Faste rutiner for måltider

Må man ha faste rutiner for måltider? Nei, selvfølgelig trenger du ikke det, men det er flere fordeler med å ha faste rutiner for barna. Barnet ditt har, eller kommer til å ha, faste rutiner i barnehagen. Det betyr ofte en tidligere lunsj enn barnet ditt er vant til, og det betyr også en tidligere middag for deg som familie.

Hvis du venter for lenge med maten, kan barnet ditt bli sliten og rett og slett ikke kunne spise. Lytt derfor til barnets sultesignaler, det vil gi en indikasjon på når det er best for deg å spise.

Start med grønnsaker

Fra 4-6 måneders alder kan du begynne å prøve rotgrønnsaker og grønnsaker. Kok for eksempel poteter, pastinetter, gulrøtter, søtpoteter, erter eller brokkoli til de er myke og bruk en liten porsjon av slikkepotten du kokte i når du puréer eller blander til en pure. I begynnelsen kan det være lurt å blande litt av morsmelken eller morsmelkerstatningen i puréen slik at babyen kan kjenne igjen smaken. Husk at noen barn kan trenge å prøve en ny smak eller konsistens mange ganger - så ikke gi opp for lett. En grimase trenger ikke å bety at barnet ikke liker maten, men bare at det er noe nytt.

Bebis äter mat - från Semper Barnmat

Hold øye med barn som spiser

Sett deg alltid sammen med barnet under måltidet slik at du har oversikt hvis det skulle sette seg noe i halsen til barnet. Skjær maten i mindre biter, spesielt pølser kan sette seg lett fast i halsen. Her kan du lese mer om hva du skal gjøre hvis et barn setter maten i halsen. Sitter du ved bordet, blir måltidet også et rolig og positivt øyeblikk.

Start med grøt og velling

Grøt er en god og sunn frokost for barn, gir en god start på dagen og metter lenge. Grøt er også egnet som snacks eller kveldsmat og tar bare noen minutter å lage. Hvis barnet liker grøt, kan du fortsette å servere grøt og øke porsjonene gradvis. Grøten vår er beriket med jern, kalsium, jod og vitamin D og inneholder selvfølgelig ikke tilsatt sukker. Sempers havregryn mild og naturlig kan gis fra 4 måneder.

Fra du er 6 måneder, kan du begynne å servere velling hvis det passer babyen din. Vår velling er like næringsrik som grøt og inneholder jern og andre viktige næringsstoffer. Velg mellom mild havregryn, mild maisgrøt og Natti Natti-grøt med havre og mais. For å gi plass til annen mat anbefales det å ikke gi mer enn tre porsjoner grøt eller velling per dag.

Her får du flere tips og informasjon om grøt og velling >>

Introduser gluten sakte 

Å gi små barn gluten har vist seg å redusere risikoen for at de utvikler glutenintoleranse senere i livet. Men det er viktig å starte sakte, litt av gangen, allerede i løpet av babyens første år. Gluten finnes i frokostblandinger, hvete, rug og bygg. Det enkleste er når du begynner med porsjoner med smak. Siden delene er små i begynnelsen og øker gradvis, blir det en langsom introduksjon. Semper babygrøt inneholder en liten mengde gluten for å gi en skånsom introduksjon. Les mer om å introdusere gluten her.

Måltider for små barn 

Her finner du noen av måltidene våre som passer fra 4-5 måneders alder og utover. Måltider som er gode som første smaksporsjon, men også senere når du vil introdusere nye retter.

Fra 4 måneder

Prøv som en smaksporsjon. Et smart triks er å putte maten i isbiter og produsere en om gangen!

Start med vanlig mat - og lag gode spisevaner

Rundt 8 måneders alder begynner de første tennene å titte frem. Da er det på tide å starte med vanlig mat med litt større biter og en grovere konsistens. Fordi biter i maten stimulerer munnens motoriske ferdigheter, kan det hjelpe språkutviklingen. Men hva skal du begynne med og hva skal du tenke på?

Mange små barn kan ha problemer med å spise mat i begynnelsen. Men serverer du bare puréer, er det lett for barnet å finne det vanskelig å begynne å tygge maten. Da kan det være vanskeligere å servere mat med biter senere.

I begynnelsen vil du merke at noen av bitene kommer ut mens andre glir ned. Noen barn hamstrer og lar bitene ligge i kinnene til de kommer ut mye senere. Hvis bitene blir spyttet ut først, kan du prøve å mose dem og deretter gradvis gjøre dem større. Men det betyr ikke at barnet ditt ikke kan takle bitene. Før de orale motoriske ferdighetene er under full kontroll, kan de gå ut når barnet prøver. Du kan nå også gi barnet ditt litt større biter av mykt hvitt brød eller banan å tygge på.

Når babyen er omtrent 8 måneder gammel, er det på tide å våge seg på mat med større biter og forskjellige teksturer. Men hva begynner du med, og hva bør du tenke på?
  • Vil du starte med bulgur?
    Når babyen er rundt seks måneder gammel, kan du begynne å servere bulgur. I begynnelsen kan du blande til en jevn puré, men når barnet lærer å håndtere biter, er det godt å servere bulgur som den er. Bulgur er laget av alle komponentene i hvetekorn og inneholder blant annet fiber. Den inneholder også gluten, så vær litt forsiktig med mengden i begynnelsen før barnet ditt blir vant til det.

  • Vil du starte med pasta?
    Omtrent 8 måneder gammel er de fleste barn klare til å spise mindre pasta. Makaroni og lignende er bra for å øve på pinsettgrepet (tommel og pekefinger). Pasta er laget av hvetemel og inneholder gluten, så det er godt å starte med en liten mengde og øke over tid. Når babyen din er klar for mer fiber, kan du variere med fullkornspasta.

  • Vil du starte med ris?
    Ris har god konsistens, er mild på smak og inneholder ikke gluten. Det er mulig å gi ris til barn, men vær forsiktig hvor ofte, da ris inneholder små mengder arsen som tas opp fra åkrene der den vokser. Derfor er rådet fra Mattilsynet at du serverer risprodukter maksimalt 4 ganger i uken. Hvis du vil lage ris selv, er et tips å skylle risen og koke den i mye vann. Da blir du kvitt noe av arsenet. Varier gjerne mellom forskjellige typer ris så barnet ditt kan prøve flere gode varianter.

Bebis dricker ur pipmugg
Hva skal små barn drikke?

Melk og måltidsdrikke 

0–6 måneder 

WHO - Verdens helseorganisasjon - anbefaler at barn ammes til de er 6 måneder hvis amming fungerer. Appetitt kan virkelig variere i denne alderen, så et godt tips er å la babyen spise når den trenger, døgnet rundt, uansett om babyen din ammer eller får kompensasjon. Før eller siden vil det være litt mer rutine rundt spisevaner - men det er ingen hast. 

6–12 måneder 

Fra omtrent 6 måneders alder er ikke amming og kompensasjon nok for et voksende barn. Nå kan du starte med smakstilsette porsjoner for å supplere med annen næringsrik mat. Begynn i det små og øk i et rimelig tempo som passer ditt barn. Men vent med kumelk som en drikk eller yoghurt til etter første bursdag.

Vann

Den første tiden når babyen fortsatt ammer eller spiser morsmelkerstatning, trenger du ikke å gi noe annet å drikke. Men når barnet begynner å spise mat, kan det være bra å gi vann i små mengder. Vann er et utmerket måltid drikke.

På tide med tutekopp

Når barnet ditt begynner å sitte ved et måltid, kan du prøve å gi vann eller melkdrikke til småbarn som BabySemp4 i en tutekopp. Det er god trening for overgang fra flaske til vanlig krus eller til slutt et glass. Med en tutekopp kan barnet øve seg på å drikke alene uten for mye søl. En god tutekopp regulerer også strømmen slik at akkurat passe mengde kommer ut når barnet drikker.

  • Vær forsiktig med salt
    Før barnet ditt fyller ett år, må du ikke salt babyens mat eller servere mat som inneholder mye salt. I Sverige er saltinntaket for voksne for høyt, så når barn spiser familiens mat er det derfor ekstra viktig at du er forsiktig med saltet. Hvis du vil ha mer, kan du enkelt salte maten din litt ekstra etterpå. Vi i Semper har ikke tilsatt salt i oppvasken til barn under 1 år.
     
  • Godteri og søtsaker
    Fra og med ett års alderen legges grunnlaget for spisevanene som ofte følger barn langt ut i livet. Unngå å gi søtsaker, juice og brus så lenge som mulig. Det er du som forelder som bestemmer når barnet ditt er klar for søtere ting - men det beste er å vente.
    Det er mange gode alternativer til søtsaker. Sempers mellommåltid og snacks inneholder ikke tilsatt sukker, men er fortsatt god med sødme fra frukt. Hvis du vil lage en god pannekakekake til festen, kan du for eksempel bruke fruktmums eller smoothie som syltetøy.
     
  • Ta vare på barnets tenner
    Når den første tannen titter frem, kan det være bra å venne barnet til tannbørsten. De første babytennene varer i flere år fremover, så det er viktig å ta godt vare på dem fra begynnelsen. Bruk en myk, liten tannbørste og la barnet leke med den og ha den i munnen. Da vil tannbørstingen bli lettere i fremtiden. Når den første melketannen har dukket opp, er det vanligvis riktig å begynne å pusse med litt tannkrem. Babyen din kan legge seg, enten på stellebordet eller på sengen med hodet i fanget mens du pusser. Da vil det være behagelig for barnet og lett for deg å se å få tilgang.