Barns utvikling
Barn er allerede mer utviklet fra fødselen enn mange tror, og de aller fleste babyer kan bruke sine fem sanser allerede som nyfødte. Men sammenlignet med livet i livmoren, kan vår verden føles ukjent, og alle nye inntrykk påvirker selvfølgelig barnet ditt første gang.
Luktesansen og smaken
Selv når babyen er nyfødt, kan den føle både smak og lukt, og ganske raskt kjenner babyen igjen foreldrene sine via deres lukt. Lukten av morsmelk kan også få babyen til å komme til brystet. Visste du forresten at babyer kan gjenkjenne smak i morsmelk fra maten moren deres spiste under graviditeten? Kult, ikke sant?
Hørselen
Mot slutten av den første måneden er hørselen vanligvis fullt utviklet, og babyen kan skille mellom forskjellige slags lyder. Spedbarn reagerer ofte på plutselige lyder - og blir beroliget av rytmiske og harmoniske toner. I tillegg ser det ut til at barna foretrekker lyse stemmer fremfor mørke, og derfor bruker mange voksne babyspråk når de snakker med små barn.
Balansere
Babyer har tunge hoder i forhold til den lille kroppen sin, og det er derfor viktig å holde hodet oppreist. Etter ca 2 måneder begynner balansen i hodet å bli noe mer stabil. Imidlertid må hodet fremdeles støttes, og det tar tid før barnet blir helt stabilt i nakken og kan sitte alene.
Føle
Følelsen utvikler seg tidlig og berøring er viktig for små barn som har et stort behov for nærhet, kontakt og trygghet. Å ha mye hud-til-hud-kontakt er viktig når det kommer til tilknytning, men det gjør også barnet rolig og trygt.
Synet
Hvor langt ser en nyfødt? Barnas øyne og syn utvikler seg sakte, og det er først etter to måneder at barnet kan feste blikket på ca tre desimeter avstand. Fordi barn ser uskarpet, liker de å se på mønstre med sterke kontraster og ting som beveger seg ofte.
Barnehode og fontanelle
Hodet består av åtte hodeskalleben som ikke sammenvokst når babyen blir født. At hodet er formbart når babyen er liten, er viktig, delvis for at moren skal få en lettere fødsel, men også for at hjernen skal få rom til å vokse. Dette er en av grunnene til at helsestasjonen måler hodet på barnet. Avstanden mellom hodeskallebenene kalles fontanelle og er beskyttet av en sterk membran og hud. Babyen er født med to fontaneller - den større som føles øverst på hodet og den mindre på baksiden. Fontenen er veldig skjør hos babyer opp til 2 år. Derfor bør du være forsiktig med babyens hode, men du trenger ikke være redd for å vaske eller kjærtegne babyen forsiktig over fontanellen.
Tennene titter frem
Når får barn tenner? De første tennene begynner å komme rundt 6 måneders alder, noen ganger tidligere og noen ganger litt senere. Det kalles tannråte når de første babytennene er i ferd med å se fremover. Hvis du oppdager at barnet ditt begynner å sikle, skrike og bite i ting mer enn vanlig, kan det være et tegn på at tennene beveger seg. Mange barn opplever kløe når tennene titter frem. Da kan en bitering lindre problemene. Det er også bedøvelseskrem du kan kjøpe på Apoteket som du kan bruke i tannkjøttet til babyen.
Slik lykkes du med tannpussing
Samtidig som den første tannen bryter ut, vil det nok være noen tanker om hvordan du best kan ta vare på babyens tenner. Begynn med å venne barnet til tannbørsten så snart den første tannen ser frem. Da blir det lettere å komme inn i rutinen med tannbørsting. Velg en myk, liten tannbørste og la barnet venne seg til det ved å leke med den og holde den i munnen.
Børst babyens tenner morgen og kveld med en liten klatt fluortannkrem (som styrker tannen) omtrent på størrelse med babyens lille negl. Velg en mildere tannkrem som passer for mindre barn. Når barnet er lite, er det som regel enklest å pusse tennene mens barnet ligger på ryggen.
Når babyen vokser opp, kan den sitte på fanget og støtte hodet sitt. Lag gjerne tannbørsting til noe morsomt, en lek, til å begynne med, slik at barnet lettere godtar rutinen. Tannbørsting er en viktig rutine, så prøv å finne en måte som fungerer bra for deg.
Sukker, tenner og barn
Tennene skal vare lenge, så det er viktig å holde babytennene sunne. Melketenner er ikke veldig holdbare og er ekstra følsomme for karies. Hvis karies utvikler seg til hull i babytennene, kan det i verste fall skade de permanente tennene som ennå ikke har kommet opp. Hvis barnet skader tennene, bør du søke tannpleie. De kan hjelpe deg med å vurdere om noe må gjøres.
Vann er den beste tørstslukkeren. De fleste vet at søtsaker inneholder mye sukker. Noen drikkevarer og matvarer kan imidlertid inneholde skjult sukker, som yoghurt og juice. Velg å gi annet enn søte drikker i babyflasken fordi søte drikker øker risikoen for at tennene blir dårlige. Generelt er småspising og smådrikking noe som sliter mye på tennene.
I Sempers barnemat tilfører vi ikke sukker. Alt sukker i maten er sukker som forekommer naturlig f.eks. i frukt eller melk. Alle barn er forskjellige og utviklers i ulik takt, det er ikke så rart.
Les mer om barnets utvikling på Vårdguiden.se. Du kan også kontakte helsestasjonen hvis du trenger støtte eller har spørsmål om barnets utvikling.