Header Baby - little baby eating

Begynn med smaksporsjoner

Et barn som er fornøyd og vokser som det skal trenger ikke noen annen mat enn morsmelk eller morsmelkerstatning før 6 måneders alder. Fra 4 til 6 måneders alder er et det fint å tilby smaksporsjoner i små mengder (sammen med amming eller erstatning) slik at babyen gradvis blir vant til fast mat.

Finn riktig tid for å starte med smaksporsjoner

Begynn med smaksporsjoner i fred og ro. Velg hvilket måltid du ønsker å begynne med og gi smaksporsjonene, for eksempel til en tid barnet vanligvis er våket og i godt humør. Mange starter med smaksporsjoner til lunsj, da det etter hvert vil være mange barns første hovedmåltid. Men du kan like gjerne starte til frokost.

Begynn med en babygrøt eller en puré. Du kan enten kjøpe ferdig purè i glass, eller du kan lage den selv. Hvis du velger å koke puréen selv, bør du være ekstra forsiktig når du velger ingredienser. Siden små barn er veldig følsomme, må råvarene være av høyeste kvalitet. I hjemmelaget mat er det godt å tilsette litt matfett eller olje, helst rapsolje. Hvis du serverer puré fra et barnematglass, trenger du ikke å tilsette ekstra fett.

Begynn med en liten mengde, rundt en teskje kan være nok de første gangene, og øk sakte mengdene litt om gangen. Nye smaker kan ta tid å bli vant til, så ta det i ditt barns tempo.

Begynn med smaksporsjoner

La barnet bestemme tempoet

Når du begynner med smaksporsjoner, lærer barnet å bruke tungen, leppene og svelget på en ny måte. Hvis maten kommer ut igjen, trenger det ikke å bety at barnet ikke likte det, men at barnet øver på å få maten ned.

Du kan tålmodig fortsette å tilby en liten skje selv om maten ikke alltid blir i munnen, så lenge barnet ditt viser nysgjerrighet. Men tving aldri barnet til å spise. Og prøv å ikke være for flittig med å tørke bort matrester rundt barnets munn, fordi de motoriske ferdighetene i tungen og leppene blir trent når barnet prøver å fange det som havner utenfor munnen.
 

Prøv forskjellige smaker

Alle barn er forskjellige og lærer å spise mat til sitt eget tempo, så det er viktig å ikke stresse. Gi barnet tid til å bli vant til den nye maten og de nye smakene. Begynn gjerne med de sure og bitre smakene før du begynner med de søte.
 

Fra smaksporsjon til måltid

Avhengig av når du serverte de første smaksporsjonene og hvor godt de blir mottatt, vil det til slutt være tid for større porsjoner og mer tilberedt mat til babyen din. Lunsj er et godt måltid å gå over til større porsjoner. Da er barnet vanligvis mest våkent og appetitten er på topp.

Les mer om å starte med vanlig mat her >>