Header Baby - little baby eating

Begynn med smaksporsjoner

Et barn som får morsmelk og/eller morsmelkerstatning, virker fornøyd og går opp i vekt, trenger egentlig ikke annen mat før det er seks måneder gammelt. Både morsmelk og morsmelkerstatning gir energien og næringen som babyen trenger i løpet av de første 6 månedene (barn som ammes eller delammes anbefales å få tilskudd av D-vitamin fra ca. en ukes alder). 

 

Begynn med smaksporsjoner

SMAKSOPPLEVELSER

Ved 4-6 måneder er det vanlig at noen barn blir interessert i mat og om man vil kan man la barnet få små smaksprøver av mat, såkalte smaksopplevelser. Er barnet interessert kan barnet smake daglig, og er interessen lavere kan barnet smake en gang i blant.

Rådet er at smaksprøvene skal være på størrelse med en 1 ml. Det er lettest om du lar barnet smake noe av en myk og løs tekstur fra sin egen tallerken. Det spiller ingen rolle om maten du tilbyr inneholder litt salt, da det er små mengder. Du kan også la barnet smake på litt babymat. 

SMAKSPORSJONER

Ved 6 måneders alder anbefales det at alle barn daglig tilbys små smaksporsjoner med mat, som gradvis økes slik at barnet lærer å spise. De første dagene er det nok med en teskje. I tiden som man starter med smaksporsjoner fortsetter man å gi morsmelk/tilskuddsnæring slik at barnet får i seg det det trenger av energi og næring. I starten, når matporsjonene er små, trengs det mer morsmelk/tilskuddsnæring enn når barnet senere spiser mer mat. Tilskuddsernæring (BabySemp 2) er tilpasset barn fra 6 måneders alder og inneholder bl.a. litt mer energi, men fremfor alt mer jern enn morsmelkerstatning for å dekke barnets økte jernbehov. Det er ingen direkte retningslinjer for hvor raskt man kan/bør øke fast føde fra 6 måneders alder, men det sies vanligvis at barnets interesse skal råde. I starten handler det mest om at barnet skal venne seg til nye smaker og teksturer og senere lære seg tyggebevegelser, så du slipper å bekymre deg om barnet vil gå sakte frem.

 

HVORDAN STARTER MAN?

På Helsenorge sine nettsider er det en liste over matvarer som bør unngås for barn under 1 år. Ellers kan du la barnet prøve det meste så lenge maten har en myk konsistens slik at barnet ikke blir kvalt. Et tips er å starte med mer nøytrale, bitre og syrlige smaker enn søte smaker, som f.eks frukt, som vanligvis er enklest, men det er foreløpig ingen generelle anbefalinger for hva du skal begynne med. Det er heller ingen anbefaling om når på døgnet du bør tilby smaksporsjonen. Det viktigste er å velge et tidspunkt hvor barnet er våkent og i godt humør. Du kan velge å enten lage din egen mat, gi babymat på glass eller en kombinasjon av begge. Til hjemmelaget mat anbefales det å tilsette 1 ts olje eller flytende margarin (gjerne rapsolje eller rapsoljebasert matfett) per porsjon. Det trengs ikke ekstra fett til den ferdige barnematen da den allerede inneholder riktig mengde.

Les mer om å starte med vanlig mat her >>