Diaré
Løs, gul, klissete eller vanlig avføring? Som småbarnsforeldre dreier mye av livet seg om avføringen til barnet. Og det er ikke så rart. Det er med andre ord ikke så rart om babyen din har løs mage av og til. Den løse avføringen kan se forskjellig ut, det kan være vanlig diaré eller den kan ha en litt tykkere konsistens - litt som grøt. Det er ikke uvanlig at din baby bæsjer flere ganger om dagen ved diaré.
Hva gjør man med diaré?
Det hender at små barn mellom 6 måneder og 3 år kkan ha diaré uten at noen spesiell grunn - noen ganger i mer enn to uker. Da pleier babyen og være kvikk, gå opp i vekt, beholde væske å ha det bra. Det kalles for småbarnsdiaré og er ikke noe du trenger og være urolig for.
Så lenge din lille baby har det bra og får i seg nok med væske kan du regne med at diaréen kommer til å gå over etterhver og det er ikke farlig.
Hvis barnet ditt har langvarig diaré eller om du er urolig for at barnet ditt ikke får i seg nok væske anbefaler vi deg å ringe helsestasjon eller sykehuset for råd.
Hvorfor får mitt barn diaré?
Diaré hos barn kan komme av mange ulike årsaker. Her kommer en liste over de vanligste årsakene til at barn får diaré:
-
Magesykdom
Magesykdom forårsaket av virus kommer vanligvis plutselig, er lett smittsom og involverer ofte oppkast og feber. Magesyke er aldri morsomt, men det går gudskjelov fort over. Som regle går magesyke og til og med diarèen over innen en uke. -
Allergisk reaksjon
Babyen kan få diaré som en allergisk reaksjon på for eksempel kumelkprotein, gluten, soya eller annen mat. Da kan man som regel kunne se andre symptomer som for eksempel eksem eller røde prikker. -
Morsmelkserstatning
Det er uvanlig, men om erstatningen eller tilskuddsnæringen ikke blandes på riktig måte som for eksempel vann fra vannkranen, eller om bakterier kommer inn i erstatningen kan det føre til at babyen blir løs i magen. Det er viktig å følge instruksene for hvordan man blander erstatningen. Husk alltid å vask hendene og sørg alltid for at det er rent der man heller i erstatningen. Det er også viktig at flasker og smukker er rene. -
Antibiotika
Behandling med antibiotika kan midlertidig forstyrre bakteriebalansen i tarmene og føre til diaré. -
Bakterier
Tarmbakterier, som salmonella, eller parasitter som sprer sig via mat eller smittet vann, kan forårsake diaré. -
Infeksjoner
Forkjølelse, urinveisinfeksjoner eller lungebetennelse kan føre til at barnet får diaré.
6 tips for løse babymager
For det meste kan du ta vare på barn med diaré og mageplager hjemme. Her er noen tips å huske på!
1. Pass på at barnet drikker mye
Det er veldig viktig at du gir barn ditt ekstra væske ved diaré sånn at barnet ikke blir dehydrert. Et barn som veier over 10 kilo behøver ca 1 liter væske på ett døgn. For at en nyfødt ska få i seg nok væske skal babyen ha mat seks ganger pr døgn - eller mer, det kommer an på hvor kraftig diaré barnet har. Ett tips er å kjenne på bleien, den skal være tung ca seks ganger pr døgn.
2. Gi væskeerstatning til barnet
Væskeerstatning kompenserer for væske og salt som barnet ditt mister på grunn av diaré.
3. Gi probiotika
Det er studier som viser at væskeerstatning som inneholder probiotika som gjør at man blir raskere frisk. Les mer om probiotika her Prøv vår væskeerstatning med probiotika her
4. Viktig med næring
Pass på at barnet spiser. Gi små hyppige måltider. Om babyen ikke orker å suge kan du prøve å gi babyen mat med skje. Gi litt om gangen, det kan være lettere for barnet å beholde maten da.
5. Unngå fiber
Om barn ditt har begynt å spise fast føde skal du gi mat barnet ditt liker. Men unngå å gi fiberrik mat som fullkornsbrød, grøt eller pasta.
6. Ta vare på rompa
Babyens rompe kan bli rød og irritert. Bytt bleie ofte, luft barnets rompe og smør med en fyktighetgivende kremn. Babyen rompe kan bli rød og irritert.
Lille smitteskolen
Hvordan vet man egentlig når diaré smitter? Barnlegen Erica Bonns, på Martina barnsjukhus, svarer på vanlige spørsmål og tipser om hva du skal tenkte på for å unngå smitte!
Hvordan kan jeg redusere risikoen for smittsom magesykdom?
Svar: Unngå å treffe mennesker du vet har magesyke. For småbarn finnes det vaksine mot rotavirus. Hør med helsestasjon eller vaksinekontoret hvis du er interessert i og vaksinerer barnet ditt.
Når smitter diaré?
Svar: Når diaréen kommer plutselig og i ganske store menger er det nesten alltid smittsom magesyke. Om det har gått 48 timer siden babyen hadde diaré eller brekker seg smitter det ikke lenger.
Hvordan unngår vi å smitte andre når babyen har magesyke med diaré?
Svar: Ikke møt andre mennesker, vask hendene ofte og bruk antibac.
Hvordan unngår jeg og bli smittet selv når min baby har magesyke?
Svar: For selv å ikke bli smittet eller at andre i familien blir smittet gjelder det å ha god hygiene. Vask hendene ofte, rengjør stellebordet og andre steder der viruset kan spre seg, putt ikke babyens smukk i munnen din og legg brukte bleier i egne plastposer før du kaster dem i søpla.
Derfor skal du bruke væskeerstatning
Når barnet ditt er løs i magen og har diaré mister den lille kroppen mye væske, energi og salt. Derfor er det veldig viktig og passe på at barnet drikker mye og får i væskeerstatning. Væskeerstatning er en spesiell salt- og sukkerløsning som tas opp ekstra i kroppen.
Semper væskeerstatning med Lactobacillus reuteri Protectis og sink kan gi en raskere gjenoppretting av væskebalansen, færre diaréer og brekinger, og den kan forkorte sykdomsperioden opptil 2 dager. Det er bra å ha en ekstra pakke med væskeerstatning hjemme slik at du alltid har den tilgjengelig ved behov.
Slik bruker du væskeerstatning
Gi gjerne barnet ditt væskeerstatning etter vær gang barnet har løs avføring. Da kommer din lille pasient med sannsynlig til og bli piggerer å få bedre apetitt. Barnet skal helst drikke ofte og lite, test for eksempel å mate barnet med en teskje.
Slik blander du væskeerstatning
Visp 1 pose Semper væskeerstatning i 2,5 dl kaldt vann. Husk å alltid bruke den angitte mengden vann. Hvis væskeerstatningen blandes med for lite vann, tilsettes for mye salt i kroppen, noe som kan være skadelig.
Når barnet ditt er 0-2 år
Barn som fullammer bør først og fremst ha hyppige måltider. Men hvis barnet mister mye væske, bør du sørge for væskeerstatning. Barn som får morsmelkerstatning eller supplerende ernæring, bør i tillegg få væskeerstatning.
Gi Semper væskeerstatning de første 4-8 timene, omtrent 1/2 dl pr kilo kroppsvekt. Mat med teskje hvis babyen kaster opp. Fortsett på samme måte i dag to og dag tre hvis barnet ditt fortsatt kaster opp, eller har diaré. Hvis du trenger å blande din egen væskeerstatning, må du være forsiktig med målingene
For barn under ett år er det sikrest å kjøpe væskeerstatning for at doseringen ikke skal bli feil.
Sempers væskeerstatning med sink
Sempers væskeerstatning + med bakteriekultur
Når barnet ditt er fra 2 år
Gi Semper væskeerstatning de første 4-8 timene, ca 10 dl. Hvis barnet ditt fortsatt kaster opp eller har diaré på dag to og tre, gi 1-2 dl etter hver løs avføring.
Da bør du søke hjelp
For det meste er diaré ufarlig og forsvinner av seg selv. Hvis du er bekymret, kan du alltid ringe helsestasjonen eller sykehuset for å få råd.
Hvis barnet ditt har ett eller flere av disse symptomene, kontakt et helsesenter eller barnelege:
- Barnet har mye diaré som ikke avtar etter noen dager.
- Du er bekymret for at babyen ikke får nok væske.
- Barnet har utviklet diaré under en utenlandsreise.
- Barnet har en kronisk sykdom og har diaré.
- Babyen er yngre enn to måneder og har diaré.
- Barnet har både oppkast og diaré i mer enn en dag.
Søk hjelp direkte, på helsesenter eller legevakt, hvis barnet har diaré og ett eller flere av disse symptomene:
- Under 1 år: Får ikke nok væske.
- Under 1 år: Skriker på en annen måte enn vanlig, er sløv eller ser ut til å ha vondt i magen.
- Er kjedelig, har sunkne øyne og tørre slimhinner i munnen, og det er ingen tårer når babyen gråter.
- Har høy feber og ser ut til å føle seg dårlig generelt.
- Har mye magesmerter.
- Har slim og blod i avføringen.
- Har ikke urinert på seks til ti timer.