Barn og pappa forskning

Hele familien fikk et grønt løft!

Lykke's mamma Ronja forteller: Da Ronja fikk tilbudet om å være med en en studie om introduksjon av barnemat, synes hun og mannen at det var en god idé. 

Vi fikk invitasjon til å bli med i en studie, og vi tenkte at det var positivt å være med. Først og fremst er vi for forskning. 

Deres datter Lykke, skulle når tiden var inne, følge et program med nordisk kost og med råvarer som er nærprodusert. Hun skulle introduseres for grønnsaker etter et skjema. Hver grønnsak og frukt skulle testes i tre dager, før de kunne gå videre til neste.

– Jeg må innrømme at jeg var litt bekymret i starten, da vi fikk vite at vi skulle følge den nordiske kosten, sier mamma Ronja. Vi har bekjente som har deltatt i studien – en familie skulle følge den nordiske kosten og en annen familie skulle spise den tradisjonelle maten som anbefales av helsedirektoratet. Vi visste derfor omtrent hva vi gikk til. 

Ronja forteller at hennes bekymring var at storebror, som er 18 måneder eldre, spiste ris og pasta som vanlig. Lykke skulle vi servere potet og hvete. 

– Storebror hadde også mer eksotiske fruktsorter som sine favoritter. Men det gikk bra. Vi måtte planlegge litt, slik at storebror fikk spise kiwi, mango og banan når Lykke sov, forteller Ronja.

Enkelt å følge programmet

Ronja var i svangerskapspermisjon når de startet i studien, og hadde derfor ansvar på planlegging og matlaging. Hun forteller at det var morsomt og ikke særlig vanskelige å følge programmet.  Råvarene var enkelt å få tak i og oppskriftene var lette å lage.

– Da vi holdt på med smaksporsjonene var det enkelt å fryse ned maten som små isbiter. Så det var lett å forberede for flere dager om gangen.
Ertepuréen ble umiddelbart en favoritt. Den likte Lykke så godt, at den fortsatt er en favoritt. 

– Hun elsker erter til alt og kan til og med spise frossne erter, fordi det er så godt. Eplepuréen var også en favoritt. 

Egentlig var det ikke problemer med noen av fruktene, forteller Ronja. Nepe var litt vrient, og var ikke var noen favoritt. 

– Det som underlettet var at hun ikke var vår førstefødte, og vi fortsatte tålmodig ifølge programmet med nepe. Om hun ikke spiste så mye, tenkte jeg bare at hun sikkert vil prøve litt mer neste gang. 

Lengde, vekt og blodprøver

I løpet av studien hadde Ronja løpende besøk hos barnesykepleier, som målte lengde, vekt, hodeomkrets og tok blodprøver. 

– Det var akkurat som å være på helsestasjonen og var ikke noe dramatisk i det hele tatt. De var så rolige og flinke, så Lykke reagerte knapt når de skulle ta blodprøver. De hadde en iPad med barneprogram og blåste såpebobler for å distrahere. Ved en senere kontroll, filmet de mens de lekte med Lykke. Det gikk generelt veldig bra.

STEP-metoden, Lykke tar prøver med mamma Ronja
Barn og pappa forskning
barn og foreldre sykepleier blåser såpebobler forskning

Hele familien spiser mer variert nå

Ronja er glad for at de ble med i studien, og kan se at det har hatt betydelse for hvordan Lykke spiser nå som hun er 3,5 år. Det kan hun se ved å sammenligne med storebror sitt inntak av grønnsaker på samme alder.

Hele familien spiser mer variert, takket være denne opplevelsen.

 

Det er ikke bare ertene, ler Ronja. Vi kan se at hun generelt spiser mer grønnsaker enn han gjorde. Jeg tror det kommer av at vi introduserte disse råvarene tidligere til henne. 

Til familier som vil teste 24-dagers metoden ved hjelp av appen, har hun et tips:

– Vær åpen å prøve og se på det som en morsom utfordring. Hele familien spiser nå mer variert, takket være denne opplevelsen. Jeg er ganske kresen når det gjelder mat, til forskjell fra min mann. For meg var det derfor en utfordring å introdusere råvarer som jeg selv ikke hadde noen forhold til. Men nå lager vi mat til hele familien som inneholder med av den nordiske kosten.  

Ulrica forsker STEP

Hvordan ble smakene valgt ut?

Ulrica Johansson, forsker i OTIS-studien svarer: Hensikten med smaksporsjoner er å gjenspeile at vi i Norden har mange sure og bitre smaker. Disse smakene kan være bra å introdusere for små barn i alderen 4-6 måneder, da barn i denne alderen er mer mottakelige for nye smaker. Når barnet blir rundt 1,5 år vil det ofte vegre seg for å spise og vil da ikke akseptere disse smakene.

Forsker Ulrica forteller
Bringebærpuré

Oppskriften

Her finner du oppskriftene som brukes i STEP-metoden>>

  • Epler
  • Erter
  • Bringebær
  • Blomkål
  • Havtorn
  • Nepe
  • Tranebær
  • Reddik