Smaksintroduksjon med STEP-metoden
Målet med STEP, metoden og appen, er å hjelpe foreldre steg for steg med å introdusere grønnsaker, frukt og bær allerede når barnet begynner med fast føde. Introduksjon av nye smaker gjøres med fordel når det såkalte smaksvinduet er åpent, og det vil du merke ved at barnet er mer nysgjerrig på hva du og resten av familien spiser. Vi bruker å snakke om at smaksvinduet åpnes rundt fra 4-6 måneders alder og det går fint å prøve helt frem til barnet fyller 1 år.
Det beste barnemathacket
- 24 dager
- 8 nye smaker
- 3 smaksporsjoner per dag
- 3 dager per smak
En bra start
Et sunt kosthold fra tidlig alder påvirker helsen resten av livet. Det er derfor viktig å etablere gode matvaner allerede fra start, hvor det er anbefalt at frukt og grønt spiller en sentral rolle. På tross av disse anbefalingene viser studier at barneskolebarn ikke får i seg den anbefalte mengden av frukt og grønt.
Begynner man med smaksmetoden allerede fra start, og aktivt fortsetter å servere grønnsaker, frukt og bær, øker sjansen for at barnet spiser mer av disse matvanene under det første leveåret, og får ha et bra og livslangt forhold til disse.
SLIK GJENNOMFØRES STEP
Metoden
- Under en periode på 24 dager kommer ditt barn til å smake på 4 grønnsaker og 4 frukter i en spesiell rekkefølge
- De 24 dagene er inndelt i faser som har en varighet på 3 dager
- hver fase spiller en frukt eller grønnsak hovedrollen og kommer til å bli servert 3 ganger per dag i 3 dager på rad
- Dette innebærer at hver smak kommer til å bli servert totalt 9 ganger
Om du ammer eller gir morsmelkerstatning når du vil prøve STEP metoden, så fortsetter du bare som vanlig å amme eller gi morsmelkerstatning under hele smaksperioden.
For barnet ditt
Et bra forhold til grønnsaker, frukt og bær kan føre til sunnere matvaner, som senere i livet bidrar til en bedre helse. For eksempel kan sunnere matvaner minimerer risikoen for diabetes type 2, fedme og hjerte- og karsykdommer. Gjennom STEP blir både bitre og sure smaker introdusert, og dette vil påvirke ditt barns tilbøyelighet for frukt og grønnsaksinntak på lengre sikt. Noe som videre gjenspeiles i de globale bærekraftsmålene og anbefalingene om et kosthold som er mer plantebasert.
Planetens påvirkning
Gjennom å øke inntaket av lokalproduserte belgvekster, grønnsaker og frukt legger vi til rette for et sunt kosthold og en bærekraftig matvareproduksjon. Dette er også fokusområder som gjenspeiles i FN’s bærekraftsmål for 2030.
Tips og triks
True aldri - det er bare små smaksprøver
Hensikten med smaksprøver er at barnet skal lære seg å kjenne på smaker og konsistens. Barnet trenger ikke svelge purén, og det holder at de bare får smaken på leppene.
Vær lydhør
Det er viktig at smaksanledningen er positive og harmoniske! Når barnet får de første smaksprøvene vet de som oftes ikke hva de skal gjøre med maten, siden de kanskje ikke har lært seg å svelge ennå. Derfor er det ikke uvanlig at det meste kommer opp igjen, men det gjør ingenting. Det holder at de kjenner smaken på leppene.
Oppskrifter
Her finner du oppskriftene som brukes i STEP-metoden >>
- Eple
- Erter
- Bringebær
- Blomkål
- Havtorn
- Nepe
- Tranebær
- Daikon
DU trenger å kjøpe 9 matvarer på butikken
- 2-3 epler
- 150 g blomkål
- 150 g nepe (kan erstattes med kålrabi/knutekål eller kålrot)
- 150 g reddik (kan erstattes med kålrot eller sellerirot)
- 150 g frosne erter
- 250 g frosne bringebær
- 2 dl frosne havtorn (kan erstattes med tyttebær eller bjørnebær)
- 2 dl frosne tranebær (kan erstattes med tyttebær)
- planteolje gjerne rapsolje